Az apokalipszis árnyékában – Idén is új arculatot kapott az Építészeti Filmnapok


Március hetedikén kezdetét vette a 11. Budapesti Építészeti Filmnapok, a filmek helyett most – Barta Gyöngyi által tervezett – megújult arculat részleteit vesszük górcső alá.

Negyedik éve köszön vissza plakátokról és online hirdetésekről az Építészeti Filmnapok arculata és már-már ikonikus „BA” logója. Személy szerint 2016-ban találkoztam velük először, akkor még inkább meglepődve, mostanra pedig elégedetten tapasztalom, hogy az arculat nemcsak elvégzi „kötelező feladatait”: tájékoztat és felhívja a figyelmet magára, hanem befogadóként valamiféle plusz információt, insightot is ad az adott év tematikájáról.

Idén az „Apocalypse later” mottó abba a degradációs narratívába illeszkedik, ami szerint a fejlődés inkább fenntarthatatlan, mint fenntartható, ráadásul sehova sem vezet.

Pontosabban sehova máshova, csak az összeomláshoz. Ebbe a drámai történeti ívbe illeszkedik Barta Gyöngyi arculata, persze mindezt a legkevésbé drámai, inkább visszafogott, elegáns, absztraháló módon fejezi ki. A piramis és boltív motívumok egy hullámzó, végtelen tér-idővonalon jelennek meg, körülöttük pedig a predesztinált jövő: az összeomlás végterméke, törmelékek. Habár a korszerűség és frissesség inkább grafikai minimum, mint erény, azért emellett sem tudok elmenni szó nélkül, hiszen ilyen fronton is megállja helyét a munka. Ami pedig talán a legfontosabb: kedvet kaptam az Építészeti Filmnapokhoz.

// /

Építészeti Filmnapok EVENT 

Szerző: Sipos Máté