Elmebeteg szabadlábon – Krizbo pszichedelikus noteszei


Krizbai Gergely sketchbookjairól nem könnyű olyat állítani, ami egy címbe sűrítve lefedi ezt az egész noteszes ügyet – ezért ragadtam ki az internet műértőinek egyik kommentjét, ami történetünkhöz jó sorvezetőt fog adni. Az egyszeri trollok hőzöngéseinek körülbelül ennyi a lényege: ez lenne a művészet? Ha sikerül az alkotóra valahogyan ráhúzni a vizes lepedőt – elmebeteg, kivételezett, alkalmatlan, stb. –, akkor egyúttal a művészetről alkotott elképzelésük is be lesz védve. Pedig egy pellengérre állított kép mögött sokkal több van, mint azt gondolnánk…


Narancs notesz

Krizbo 2012-ben kezdte Napi Szörny c. projektjét, ahol minden napra egy rajz elkészítését tűzte ki célul. A tematika kellően laza volt ahhoz, hogy megférjen benne a kísérletezés – olyannyira ráérzett a dolog ízére, hogy végül is a projekt összesen 5 évet ölelt fel, végül néhány darab a 2018-as szentendrei önkormányzat naptárjába is bekerült, a Kortárs Folyóirat pedig az Év Képzőművésze címmel díjazta.

„A jelenlegi, notesz-projektem közvetlen előképének tekinthető a NapiSzörny sorozat. A legkülönbözőbb technikák – fotó, digitális grafika, analóg grafikai eljárások, illetve vegyes technikák – mind-mind fontos lépcsőfokoknak bizonyultak az alkotói hangom megtalálásában.”

A napi egyes átlag azért nem jött össze, de így is 300 darab 20*20 cm méretű grafika készült el. A vicc kedvéért utánaszámoltam: ha egy kép elkészüléséhez 3 óra kell, akkor a teljes sorozat összefüggésében ez nettó 1 hónap és 7 nap rajzolást jelent. Non-stop rajzolást. Ez az óvatos becslés pedig nemcsak a notesz-projekt háttere, hanem annak a cikknek is, amit a HVG 2017 végén hozott le. Persze a befektetett munka, a tervezőgrafikusi diploma, a szabadúszó designerséghez vezető kanyargós út nem lett megemlítve. Csak ennyi: Nadrág nélküli fiú van a megosztó önkormányzati naptáron! A cikk kommentszekciójában aztán 10 millió fociedzőből egy csapásra 10 millió műértő lett.

„A művészet az amit nem értesz, és megbotránkoztat..… Nagyon furi.… Nem tenném ki a konyhába /előszobába…”

Zöld notesz

Ha nem is tudatos elhatározásként, de Krizbo a szörnyek groteszk kitárulkozása után egy sötétebb, kevésbé didaktikus, sokkal inkább látomásos világot álmodott meg, amiben a korábbiak minden tapasztalata összeállt: anyaghasználat, stílus, motívumrendszer. Izgalmas körülmény, hogy az eddig elkészült hat darab notesz első három részében nincsenek színek, sőt, az idézetek, szövegbuborékok, a néző felé intézett mondatok is eltűntek. Mintha hátra lépett volna az alkotó: itt egy rajz, lásd annak, aminek akarod!

Zöld notesz

Némi kultúrcinizmussal azt is mondhatnám, hogy ilyen a szentendrei alkotók élete – maximum a tűrt kategóriáig juthatnak. Persze az éremnek két oldala van: szentendrei alkotónak lenni kiváltság is. Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Ef Zámbó István – egy ilyen sorba lehet beállni. A jó hír pedig az, hogy a munkatábor, tüdőbaj, emigráció, börtön kártyákat már kihúzták Krizbó előtt a pakliból – úgy tűnik, már csak a Facebook-kommentek maradtak.

Lila notesz
Kék notesz
Kék notesz
Narancs notesz
Türkiz notesz
Türkiz notesz
Kék notesz

// /

Krizbo Instagramját ITT találjátok, Facebookon pedig ITT követhetitek!

Ezen a héten #distakeover jeligére Krizbo szolgáltatja a tartalmat Instagram-oldalunk sztorijában – IDE kattintva láthatjátok is!

Szerző: Sipos Máté