„Elmaradtak az énidők is, úgyhogy ezeket most bepótolom”


Kovács Adél 2018 óta főállású art directorként dolgozik a reklámiparban, a mostani interjú véletlen egybeesése pedig nemcsak az, hogy születésnapján beszélgettünk vele, hanem az is, hogy nem sokkal előtte mondott fel. A világjárvány okozta lelassulással szinkronban ő is hátrébb lépett, hogy egy másik perspektívából nézzen rá az elmúlt évekre, tervezői életére, nem utolsósorban pedig szusszanjon egyet. SCREENSHOTS c. interjúsorozatunkban ezúttal a tervezőgrafika és vizuális kommunikáció területére látogatunk.


A reklámiparról lehet tudni, hogy felfokozott a tempója. Mennyire volt nehéz felvenni a reklámos pörgést?

Nem volt nehéz, lelkesen vágtam bele ebbe a munkába, csak egy kicsit elfáradtam. Fizikailag. Az agyam még bírná, de egy ponton túl már nem megy a sok túlóra, ezért mondtam fel.

A mostani járványügyi helyzetnek van egy ilyen egyre szélesebb körben terjedő narratívája, hogy legalább kisebb sebességre váltunk.

Abszolút. Én most ebben a lenyugvásban vagyok. Énidő, pihenés, feltöltődés, amúgy is ezt terveztem – mondjuk nem annyit, amennyire most számíthatunk. Felajánlották, hogy maradjak részmunkaidőben, dolgozzak kevesebbet, de a vírushelyzet miatt ez most nem jött össze.

Belülről mit látsz, hogyan reagál a reklámipar a mostani helyzetre?

Attól függ, hogy milyen ügyfelek vannak. Például az autóipar nem dübörög, akiknek autós ügyfelei vannak, azoknak nincs most szerencséjük. Én egyébként annyira nem érzékeltem, hogy probléma lenne, de a pénteki napot például rövidítették, ilyen megoldással több cég is operál. A Republic-nál egy nagyon korrekt és jófej dolog a tulajdonosoktól, hogy létrehoztak egy alapot a dolgozóknak, hogyha valaki bajba kerül, váratlan kiadása megülne föl, akkor tud igényelni ebből az összegből kölcsönt.

Sokan a fenntarthatóság szempontjából nézik a mostani leállást. A reklámipar és a fenntarthatóság összefüggésében mi a helyzet?

Ügynökségeken belül mindig megy erről a diskurzus, hogy az ügyfelektől kérjünk tarthatóbb, emberibb határidőket, de valahogyan mindig feljebb tolódik a kifogás. Az accountot nyomasztja az ügyfél, az ügyfelet a főnök, a főnököt pedig az eladás. Úgy érzem, ez a vírus megszakította ezt az ördögi kört. Pénzügyileg valószínűleg nem jó, de legalább valami szünetet parancsolt a hajtásban. Azt hiszem, mindenkinek jót tesz a lassítás.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A legtöbb ember home office-ban van, aki megteheti az a napos erkélyéről dolgozik. Van ennek egy jó lélektani hatása. Aki persze odavan a pörgésért, annak nyilván rossz. Azért van egy ritmusa annak, ahogy reggel felkelsz, felöltözöl, bemész a munkahelyre. Ez mondjuk nekem is hiányzik.

Mivel töltöd el a most felszabadult időt? Szabadúszóként dolgozol?

Igen, illetve self-care dolgokkal. Az ügynökségi idő alatt nagyjából úgy nézett ki az életem, hogy munka-evés-alvás. Amúgy sem vagyok egy nagy bulizós típus, de elmaradtak az énidők is. Kevesebbet találkoztam a barátaimmal, úgyhogy ezeket bepótolom. A novemberi kiállításom adott egy nagy lökést, amit a Republic szervezett nekem. Ez segített kiszakadni ebből a szürke, hétköznapi ritmusból. Jól esett, hogy tettem magamért, azt csináltam, amit szeretek. Ez az élmény is segített abban, hogy rájöjjek, tartanom kell egy kis szünetet, hogy magamra fókuszáljak.

Lapulnak titkos vagy kevésbé titkos projektek a fiókodban?

Van egy nagyon kedves szabadúszó munkám. Egy szekszárdi vendégház arculatán dolgozom, amihez szerencsére rengeteg rajzot kell készítenem. Egy hatalmas dimbes-dombos területet kell elképzelni szőlőssel, gyümölcsössel, vendégházakkal és gyönyörű panorámával. Nagyon hálás téma, mivel imádom Szekszárdot. Külön öröm, hogy a kisebb magyar vállalkozásoknak is igényük az egyedi, minőségi arculat.

A reklámos előéletedből mik azok a dolgok, amiket most szabadúszóként is kamatoztatni tudsz?

Sok technikai dolgot tanultam, többféle stílusban rajzoltam, kommunikációs skilleket is erősítettem. Azóta sokkal több önbizalmam van, megtanultam kiállni a saját melóm mellett. Ebben tényleg sokat fejlődtem. Voltak is ügyfélkapcsolatos részről kritikák, hogy hevesen kardoskodok a véleményem mellett, hozzátették, hogy ez persze nem baj!

Nem tudom, hogy szabad-e ilyet kérdezni, de van már terved a karantén utáni időkre?

Először is szeretnék összerakni egy erős portfóliót. Nem zárkózom el a reklámtól, de szeretnék új dolgokba belevágni. A filmezést nagyon szívesen kipróbálnám. Jelenleg a pihenés és szabadúszás van terítéken. A Republic mellett is volt több megkeresés, amiből csak keveset tudtam elvállalni. A jövőben szeretnék több teret hagyni a szabadúszó munkáknak.

// /

A SCREENSHOTS további részeit INNEN érhetitek el!

Ezen a héten #distakeover jeligére Adél szolgáltatja a tartalmat Instagram-oldalunk sztorijában – IDE kattintva láthatjátok!

Szerző: Sipos Máté