Csak egy avatár kell – Mobilapp a kommunikációs nehézségekkel élőknek


Idén is beszélgettünk azokkal a frissdiplomás tervezőkkel, akik kiemelkedő teljesítményüknek köszönhetően rektori díjban részesültek. Cikksorozatunk első epizódjában Kondor Máté mestermunkáját, a Cimbi mobilalkalmazást mutatjuk be, ami nemcsak megfelel a legfrissebb grafikai trendeknek, hanem hiánypótló is: az applikáció kommunikációs nehézségekkel küdzőknek segít a tartalmas beszélgetések megteremtésében.


Kezdjük is az elején… Nem egy átlagos témáról van szó, miért pont erre esett a választásod?

A projektet a testvérem, Jácint inspirálta, aki egy jó képességű autizmussal élő. Ez egy külső szemlélőnek akkor tűnhet fel, amikor beszél. A „small talk” szintnél nehéz vele mélyebb témákat érinteni. Azonban neki is ugyanúgy szüksége van mások figyelmére és arra, hogy foglalkozzanak vele. Az idő előrehaladtával felmerülnek olyan kérdések, hogy miképpen tud majd önállóan élni, és ehhez milyen segítségekre lenne szüksége. Ezeknek a kérdéseknek a továbbgondolása vezetett a diplomamunkámig.

Mennyire merültél el – vagy volt szükség elmerülni – az autizmus pszichológiai hátterében?

Azt vettem észre, hogy mivel együtt nőttünk fel, ezért sok dolgot már természetesnek vettem, így nem jártam külön utána a diplomamunka előtt. Azonban a szakmai alaposság miatt felvettem a kapcsolatot az ELTE Gyógypedagógia Kar autizmus szakirányának oktatóival, illetve egy különböző releváns témákban jártas szakemberrel, hogy szakmailag is meg tudjam fogalmazni, illetve meg tudjam érteni azokat a folyamatokat, amelyek ennek az állapotnak a hátterében állnak. Nem lett volna elég alapos a munka, ha csak a saját tapasztalataimra hagyatkozok, így próbáltam minél jobban felderíteni, hogy Jácint miben egyedi és miben hasonlít átlagos kortársaihoz, illetve mik azok a tipikus tulajdonságok, amik az autizmussal élőkre jellemzőek.

Miben volt más egy ilyen specifikus célcsoportnak applikációt tervezni?

Az egyetemen töltött idő alatt volt szerencsém megismerkedni a UX design módszertanokkal és azok gyakorlati alkalmazásával. Ennek az a lényege, hogy a tervezést próbálom úgy alakítani, hogy a legjobban passzoljon a célcsoport igényeihez. Felhasználok interjúkat, a projekt különböző fázisaiban történt tesztek eredményeit, így jön ki a végső változat. Mivel ezt a módszertant követtem, azt mondanám, hogy a célcsoport ezen a folyamaton nem változtatott.

Volt olyan része a projektnek, ahol nem adta magát könnyen a megoldás, nagyobb energiát kellett befektetni a továbbmozduláshoz?

Majdnem az összes rész ilyen volt. Kezdetleges tudással fogtam neki a projektnek, számos dolgot menet közben kellett megtanulni. Például úgy indultam neki a projektnek, hogy valamennyire értek a 3D-s munkákhoz, aztán rá kellett jönnöm, hogy azért bőven van mit tanulnom. A figurák modellezésével és animálásával eltöltöttem pár éjszakát mire eljutottam a végső fázisig, aminek a mozgásában sem volt törés.

Habár a UI design szabályrendszerei elég merevek, mégsem tűnik rutinfeladatnak a Cimbi. Milyen tanulságokkal gazdagodtál a tervezés során?

Eredetileg a neumorfizmusként elhíresült UI trenddel próbálkoztam, az volt az elképzelés, hogy az ál 3D és a valós 3D majd jól kiegészítik egymást… Ennek az ellenkezője történt. Ezután a UI rengeteg áttervezésen esett át, különböző színvariációk és a UI elemek variálása eredményeként jött létre a végső design. A szabályrendszerek merevek, viszont az egy fontos szempont, hogy az app kinézete ne legyen összekeverhető más appokéval.

Mik a terveid a továbbiakra? Folytatod ezt a projektet vagy új fejezetet nyitsz?

A projektet a szakdolgozattal együtt két szemeszteren keresztül csináltam. Jelenleg élvezem a nyarat és lazítok. A projektet beadtam pályázatokra és a közösségi felületeken a közeljövőben megosztom. Jelenleg nincs tervem, hogyan vinném tovább, de ha adódik egy jó lehetőség, szívesen folytatnám.

// /

Kondor Máté témavezetője Hegyi Béla, szakdolgozati konzulense Antalóczy Tímea, mestermunka konzulense Ulrich Sára volt.

Máté showreeljét válogatott munkáiról INNEN éritek el!

Szerző: Sipos Máté