Keresni a lényeget – Hajdú Ágoston projektjei


Korábbi cikkünkben beszámoltunk a Best of Grafika díj 2019-es díjazottjainak munkáiról, most pedig az idei év nyertese, Hajdú Ágoston két projektje kerül terítékre. A kortárs tervezőgrafika univerzumában egyre nehezebb eredetit vagy akár maradandót alkotni – mint annyi minden más esetében, itt is túlkínálat van. A Margin Stories és a Futurium egy ilyen nehezített pályán próbál kitűnni a sok közül.


Feltörekvő tervezők munkáit elnézve többször van olyan érzésem, hogy pont a lényeget nem látni. Mintha a formai megoldások vagy technológiai bravúrok többet nyomnának a latban, izgalmasabb kihívást jelentenének az alkotónak. Valahol persze érthető – egy funkcionális, letisztult arculat vagy landing oldal nem kelt feltűnést. A digitalizált hétköznapok ráadásul új felhasználói szokásokat termeltek ki: címeket olvasunk, görgetünk, három másodperc alatt döntünk, hogy az adott dolog érdemes-e egyáltalán a figyelmünkre, ellenkező esetben haladunk is tovább. Ez a helyzet pedig a tervezőkgrafikusokat is érinti. A pillanat töredéke alatt kell valami olyat mutatni vagy mondani, amiben mindent ott van: látvány, üzenet, gondolat – egyszóval a lényeg.

Margin Stories

Habár a creative thinking elég jól csengő szó manapság, az alapvetése meglehetősen prózai: problémafókuszú hozzáállás. Persze van itt brainstorming vagy mindmap, furcsa fantázianevekre hallgató módszertanok, de a lényeg mégiscsak az, hogy a folyamat végén egy eredeti és gyakorlatias megoldás szülessen – a Margin Stories koncepciója pedig éppen ezt tükrözi.

„Nem technológiai újítások, vizuális trendek vagy új tipográfiai irányzatok kérdéskörében gondolkodtam, hanem az alkotók felől közelítettem meg a kérdést. A tervezőgrafika egy teljesítményorientált szakma, ahol az előtérben mindig egy-egy munka szerepel. Ez értelemszerű és rendben is van, viszont azt gondolom, hogy nem jó, ha a nem kapunk képet arról, hogy ki és mi áll a háttérben.”

Ágoston ezeket a gondolatokat egy elegáns vizuális gesztussal képezte le: az alapvető plakáthelyzetet megfordította, minden lényeges információt a margóra helyezett, végül ezt a logikát ültette át minden további felületre. A tartalom színes flekkekből és betűkből épül fel, így reflektál azokra az emberekre – és az általuk képviselt sokszínűségre –, amit a megálmodott eseménysorozat bemutatna.

Futurium

A berlini jövőmúzeum arculatának megtervezéséhez az intézmény tevékenysége, valamint magának az épületnek a megjelenése szolgáltatta az alapot. A három kutatási terület (fórum, kiállítás, labor) geometriai formáknak lettek megfeleltetve, ezekből épül fel – egy moduláris rendszerben – a háromféle logotípia.

„Az arculat többi részét tekintve törekedtem arra az értelemszerű, funkcionalista gondolkodásra, amit a Futurium épülete és jelenlegi arculata is közvetít. Fontosnak tartottam azt is, hogy habár egy jövőkutatással foglalkozó intézményről van szó, megjelenésében mégis kortalan lehessen, ezáltal is kövesse a használhatóság elvét.”

Ahhoz kérdés sem férhet, hogy Ágoston munkái jól átgondoltak, a szó legnemesebb értelmében vett design. Igaz, konceptuális jellegük miatt aligha tudjuk valódi súlyukat megtapasztalni. Ettől függetlenül lesz azért még utóélete a munkáknak, hiszen a Best of Grafika díj jutalmaként a Futuriumot és a Margin Stories-t benevezték a Graphis New Talent Annual 2021 nemzetközi versenyére.

// /

Ágoston további munkáit INNEN éritek el!

Témavezetők: Balla Dóra & Simon Péter Bence / Vargha Balázs & Lakner Antal

Szerző: Sipos Máté