„Igyekszem intuitívan megfogni egy-egy figurát”


Sárdi Katalin munkái nemcsak élénk színeikkel, hanem személyességükkel és szellemességükkel is felhívják magukra a figyelmet. Karaktereit egyszerű vonalakkal, könnyedén veti papírra, de mögöttük ott a mélység, tele társadalomkritikával és gyakran fekete humorral.


Sárdi Kata gyerekkori kedvenceiként olyan rajzfilmeket említ, mint például a Tini Titánok sorozat, vagy Hayao Miyazaki A vadon hercegnője című alkotása. Közös jellemzőjük ezeknek a rajzfilmeknek, hogy izgalmas, karakteres női szereplőket vonultatnak fel, ez a hatás pedig egyértelműen megmutatkozik Kata munkáin, akit szintén erősen foglalkoztat a nőiség, a női szerepkör kifejezése az animáció médiumán keresztül.

Saját bevallása szerint a karaktertervezés folyamata nála nem feltétlenül a sketchbook lapjain kezdődik. Először gyakran egy erős személyiséget épít fel, amit azután rajzban, animációban próbál átadni. Így születnek meg megmosolyogtató, de mégis emberi mélységekkel rendelkező, szerethető karakterei – például egy sztriptíztáncos apáca, egy médiumi képességekkel megáldott műkörmös, vagy egy agresszív buszsofőr személyében.

„Legtöbbször igyekszem intuitívan megfogni egy-egy figurát, adni neki egy erős belső vázat, amit a lehető legjobban kifejeznek a formái.”

Katának különös tehetsége van humoros szituációk kitalálásához. A humor főleg az iskolai munkáiban játszik főszerepet, mivel így tudja legkönnyebben a kötelező feladatokat saját maga számára is szórakoztatóvá tenni. Emellett a komolyabb, líraibb témák is foglalkoztatják, ennek jó példái az önéletrajzi ihletésű képregényei és zine-jei. Portfóliójában felváltva találkozunk a két véglettel, amelyek jól kiegészítik egymást.

Kata a képregényben ugyanazt a történetmesélési lehetőséget találta meg, mint az animációban, előbbit azonban szabadabb műfajnak tartja, mivel kevésbé időigényes, és a filmes műfajokkal ellentétben az ember akár egyedül is képes létrehozni valamit. Az animáció és a képregény mellett olyan egyéb művészeti ágakból is szívesen merít ihletet, mint a divat vagy a zene, illetve a történetmesélő médiumok közül az élőfilm és a bábjáték. Kiemelten fontos inspirációja az ázsiai kultúra, amire kitűnő példa Tanuki című iskolai munkája, amelynek fókuszában egy életvidám japán hölgy és kevésbé derűs mosómedvéjének kapcsolata áll.

Kata rajzai között túlnyomó többséget élveznek a karaktertervek, és munkáinak középpontja is általában egy megragadó, érdekes karakter. A női figurák mellett visszatérő alakjai az antropomorf állatok, főleg a madarak, amik sok ideje foglalkoztatják az alkotói fantáziáját.

„A madarak világa mindig elbűvölt, főleg a színes kistestű énekesmadarak, egyszerűen zabálnivalóak. Mindig is érdekes volt számomra a gondolat, milyen jó lehet úgy repülni, hogy bárhová leszállhatsz, és közelről látod, de más szemszögből a dolgokat, nem úgy, mint egy repülő.”

Az utóbbi pár évben stílusa rengeteg változáson ment keresztül. Mostanában rajzai egyre részletesebbek, a kerek formákat szögletesek váltották fel, a színes foltokat pedig kavargó vonalak. Animációi mindig kifejezőek, különös gondot fordít a jó időzítésre, és szívesen kísérletezik a műfaj nyújtotta lehetőségekkel. Digitálisan és manuálisan egyaránt szokott dolgozni, de az utóbbi technikát jobban kedveli a közvetlensége miatt. Gyakran rajzol intuitívan, vázlat nélkül. Általában azonban bárhogy is alkot, mindig észrevehetjük jellegzetes, élénk és vibráló színhasználatát.

„Rajzolni számomra mindig is egy olyan tevékenység volt, ami a legközvetlenebb kapcsolatban van a tudatalattimmal, ezért nem szeretem nagyon tudatosan irányítani, inkább hagyom, hogy az aktuális dolgok, amik éppen érdekelnek természetes hatással legyenek a rajzolás folyamatára.”

// /

Kata a MOME animáció mesterszakán folytatja tanulmányait. Instagramját ITT éritek el!

Sketchbookokat bemutató PAGES rovatunk korábbi cikkei: ITT!

Szerző: Boros Brigitta