Fullasztó némaság – Zsemberi-Szígyártó Miklós naplója a pánikbetegségről


Miklós diplomamunkája, a Zsibbadás hosszú utat járt be ahhoz, hogy elmélyült önvizsgálatból művészetterápiás eszközzé fejlődjön. A nagy érdeklődést kiváltó alkotás egyszerű ötletként indult, majd 2018-ban a Budapest ArtBook Fair eseményen – később pedig a Now Books & Music és a Semmelweis Kiadó gondozásában – lépett rá a nagyközönséghez vezető útra.


Nemcsak egy művész önmagát analizáló alkotásáról beszélhetünk, hanem egy generációkat és embereket összekötő munkáról is. Segítségével megérthetjük a pánikbetegségben szenvedő embertársaink problémáit, jellemvonásait, sőt, elmélyült kommunikációs csatornákat alakíthatunk ki olyanokkal, akiket eddig meg nem értettnek bélyegeztünk. A Zsibbadás egyik lényegi eleme, hogy olyanok is elfogadóbbá válhatnak, akikre korábban sosem volt jellemző a szorongás.

„A legnagyobb ereje talán abban van, hogy nem csak annak érdekes a kötet, aki pánikbeteg. A diplomakiállítás után például a menyasszonyom nagyszülei elolvasták a könyvet és rájöttek, hogy miért vagyok sokszor csendes, vagy miért vagyok folyton zavarban.”

A könyv lapjain megrendítő érzékletességgel tárulnak elénk kusza gondolatok, rohamokkal járó bénító érzések. Kegyetlenül őszintén mutatja be a fullasztó némaságot, felkavaróan drámai érzékkel keveri a szövegeket és képeket. Mint egy napló, aminek az oldalára lenne felkarcolva egy pillanatnyi gondolat, szinte arcon vág minket a felismerés: ez bizony pánikroham.

A témát körülölelő számtalan kérdés és tabu, a problémáink elrejtése teszi ezt az állapotot a legrémisztőbbé. A Zsibbadás mindezek ellenére kitárulkozik, példamutató nyíltsággal jelennek meg benne az alkotó problémái és érzései, ezáltal is ösztönözve másokat mentális állapotuk felvállalására.

// /

Érdekel a könyv? ITT találod a részleteket!

Szerző: Urbanovics Eszter