Állataink a repülőn – Egy designfelvetés, ami megkönnyíthetné a keserves utazást


Fiatal designerek a repülőn történő poggyászszállítással kapcsolatban terveztek a Toyota Logistic Design Competition 2020 nemzetközi formatervezői pályázaton. Kormos Anna Mária harmadéves formatervezőnek sikerült egy betöltésre váró piaci rést találnia a kisállathordozás témájában.


Tervezésének eredménye egyelőre csak virtuálisan létezik. A fiókként kihúzható, tehát akár dupla annyi teret is biztosítani képes műanyag hordozó 4 keréken gurul. A beépített légszűrő az allergiás utasok védelmét szolgálja, hiszen így nem kerülhet állatszőr a hordozón kívülre, ugyanakkor a kedvenc friss levegőhöz jut. Amíg a repülőtéren várakozik gazdájával az állat, a hordozó kibővítésének átlátszó felületén keresztül nézelődhet, és kényelembe helyezheti magát. A repülő ülése alatt pedig kuckós sötétségben vészelheti át az utazást, a lehető legkevesebb időt töltve szűk helyen.

Panni sokfelé ágazó kutatási munkát végzett, mire végül a házikedvencek segítése mellett döntött. Kiderítette, hogy mind a nagy, mind a kisebb termetű állatoknak szenvedés a repülőn való utazás és a reptéren tartózkodás is. Természetesen szeretett kedvenceik gyötrődése a gazdikat is elszomorítja, mégsem tehetnek ellene semmit.

„A kisállatok akaratukon kívül kerülnek ilyen helyzetbe, ezért megérdemlik a kényelmet. Sokszor tárgyként kezelik őket a repülőtéren, az út során pedig előfordul, hogy több órát kell étel, víz és simogatás nélkül eltölteniük. Ez őket és a gazdát is megviseli.”

Panni témáját specifikálta a kistermetű állatok szállítására. Méretet és súlyt meghatározó, szigorú szabályok között kellett megoldást találnia arra, hogy a hordozó a becsekkolást követően kényelmes legyen, ugyanakkor a repülőn elférjen a szemközti ülés alatt. Mivel indulás előtt 3 órával előbb érdemes megérkezni, előnyös, ha a hordozó arra az időre bővíthető. Panni kutatása során nem talált olyan állathordozót, amely megfelelő módon biztosítaná ezt a méretnövelést, ezért is tűnik ötlete praktikus megoldásnak.

A fiatal tervező valóban szem előtt tartotta a házikedvencek igényeit. Nyúltulajdonosként tudatában van, hogy az állat és a gazda lelki békéje egyaránt fontos; ötletével mindkettőjüknek segítséget szeretne nyújtani. Bár a repülőút a legtöbb háziállat számára ezzel a hordozóval sem lenne teljesen zavartalan, a lehetőségekhez mérten Panninak sikerült elméletben elviselhetőbbé tennie az utazást. Ezt bizonyítja az is, hogy a több mint 100 résztvevős versenyben eljutott az elődöntőig, a top 14 közé. Elképzelése a jövőben talán meg is valósulhat, és sokak életét megkönnyíti majd.

// /

A projekt témavezetője a MOME Design Intézetének oktatója, Keszei István volt.

Szerző: Zsitnyányi Dalma