Egy virtuális tinédzser és a koronavírus 3D grafikája a Design of the Year 2020 jelöltjei között


A design tág és összetett fogalom, ezt a Design of the Year 2020 shortlistjénél most kevés dolog bizonyítja jobban. A jelöltek között szerepel a felkapott Renegade tánc a TikTokon, a koronavírus részecskéjének 3D grafikája, egy virtuális tindédzser és egy ember saját sejtjeiből előállított steak is.


Az emberi sejtekből léterhozott Ouroboros Steak jelölt Termék kategóriában

A Design Museum éves kiállítása az előző év olyan vizuális projektjeit hozza egy térbe, amelyek valódi hatással voltak a digitális világ, a divat, a grafika, a formatervezés és az építészet területeire.

A shortlistre került alkotásokból létrejött kiállítás kronologikus rendben sorakoztatja a munkákat – mintegy visszaszámlálásul a pandémia kitöréséig. Az utolsó munka 2020 januárjára datálható, ,,a pandémia alatt született alkotásokat még hagyjuk lélegezni. Valószínűleg a következő év termése tele lesz a vírushelyzetre reflektáló alkotásokkal, de most még ez túl közelinek, túl hirtelennek tűnt.” – mondta el a múzeum kurátor-asszisztense a Dezeen magazinnak.

A kiállítás azt illusztrálja, merre tartott a design a Covid19 előtt, ez irányt mutathat a designer társadalom számára, hogy honnan lehet folytatni a járvány után. A tárlatból az rajzolódik ki, hogy az elmúlt évben a design legfontosabb témái a társadalmi igazságosság, az ember felelőssége a klímaváltozásban, illetve az élet digitalizálódása voltak. A 74 shortlistre került alkotás közül abszolút győztest és kategóriagyőzteseket 2020. november 26-án hirdet a múzeum. (/via Dezeen)

A 3D nyomtatott Batch.works and Batch.shield jelölt Termék kategóriában

Fredrik Tjærandsen “Moments of Clarity” kollekciója jelölt Divat kategóriában

Nike ZoomX Vaporfly NEXT% sportcipő jelölt Divat kategóriában

A számítógép által tervezett Xenobot organizmus jelölt Digitális tervezés kategóriában

Miquela virtuális karaktere jelölt Digitális tervezés kategóriában

A SARS-CoV-2 vírus 3D rendere jelölt Grafika kategóriában

Az Élősködők című film set designja jelölt Építészet kategóriában

A Rael San Fratello építészeti stúdió libikóka-fala jelölt Transzport kategóriában

// /

Szerző: Gáspár Sára