Ők a World Illustration Award idei nyertesei!


Érdemes áttekinteni az idei World Illustration Award díjazott pályamunkáit, ha kíváncsiak vagyunk, mi foglalkoztatja mostanában a világ legelismertebb, vagy épp legígéretesebb grafikusait. A zsűri külön kategóriákban hirdetett eredményt, valamennyiben szakmai díjat és új felfedezetteknek járó díjat is osztottak.


A szervezők Be Ambitious, Be Seen, Be Celebrated felvetésére 79 országból érkezett 3400 pályázat, melyből aztán 200 került shortlistre. 2020 októberében huszonnégy kategóriagyőztest, közülük két abszolút győztest hirdettek. A díj abszolút győztesei az idei évben Amber Vittoria és Mariajo Illustrajo lettek, előbbi szakmai díjat, utóbbi új felfedezettnek járó díjat kapott.

Amber Vittoria

A New Yorkban élő és alkotó grafikus Women in the Workplace projektjével nyerte el az abszolút szakmai díjat, amelyben a munkába induló nőket, mint individuumokat tematizálja. A projektet a Facebook rezidencia programjában készítette el, a Facebook dolgozóinak részére.

,,A történelem során a nők személyisége gyakran háttérbe szorult az irodai környezetben. Ezek a rajzok játékosan ünneplik azt a folyamatot, ahogyan a társadalom empatizálni kezdett a nőiséggel, és azokkal a történetekkel, gondolatokkal, ötletekkel, amiket az asztalhoz visznek” – mesél a folyamatról a The Association of Illustrators oldalán. 

Mariajo Illustrajo

Flooded című gyerekkönyvével nyerte el az új felfedezettek abszolút díját, a beadott pályázat mesterszakos diplomamunkája volt a cambridge-i Anglia Ruskin Egyetemen. A tervezési folyamat során a célja egy új vizuális nyelv megtalálása volt, szerette volna, ha sketchbookjai frissessége és spontenaitása egy kész munkában is megjelennének – szerintünk sikerült neki!

(/via Association of Illustrators)

// /


Szerző: Gáspár Sára