Kortárs design, korlátlanul


A Határtalan Design régiónk egyik legjelentősebb, annuális, független designkiállítása. A kurátorok, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás idén több mint 100 tervezőnek biztosítottak platformot a megjelenésre. A bútor-, textil-, forma- és ékszertervezők, képzőművészek munkáit 14 országból válogatták, és a kiállítás másfél évtizedes múltja során most először volt látható szűkebb válogatás Bécsben és Pozsonyban is.


A rendezvényen helyet kaptak újoncok és már befutott designerek, akik a műfaji határokat mind szabadon értelmezik. Egyesek kiemelték a környezettudatosság és a társadalmi szerepvállalás fontosságát, mások a járvány alatt született virtuális munkáikat tárták elénk. A kortárs designtárgyak és ékszerek mind sajátos hangulatot, üzenetet hordoznak. Számomra ez az egyediség és szabad gondolkodás vált vonzóvá a kiállításon. Az öt kiemelt alkotás hamar megfogja a tekintetet, vagy valamiben elválik társaitól. A különböző formai megoldások és anyagok a kötetlen teremtés példái.

Rondo

Oskar Zięta és társai tervezték meg ezt az acél tükröt, melyet FiDU technológiával gyártanak. Lényege, hogy a külvilág képét torzítva adja vissza, így bárhová helyezik, izgalmas látványt nyújt. A belső nyomással formált, csiszolt fém hangsúlyos darabjává válhat bármely helyiségnek. Mélykék színe és ragyogása engem magával ragad, segít megállni, és elmerülni a gondolataimban.

Masová individualita

Eva Hudecová három darabos kollekciójának a Tömeges egyéniség (Masová individualita) címet adta. Az ékszerek 3D nyomtatással készültek, azonban nem hagyományos módon, mert a tervező beleavatkozott a folyamatba. A csillogó anyag megvilágítva puha, kék fényt ad. Megjelenése igazán könnyed és szelíd.

MOMENT

Kovács Móni kézi szövésű gobelin alkotása, a MOMENT a jelent hivatott ábrázolni. A textília fémszálas szerkezetet követ, viszont néhány egyszerű mozdulattal izgalmas, gyűrött felületet kapott. Az aranyló műalkotás mozgalmassá teszi a teret. Kifinomult, hangsúlyos darab.

Interaction – Glass on the Human Body

Dagmar Kristina Gerke Interaction üvegkollekciójának egyik darabja szintén megtalálható a kiállításon. A neonzöld alkotás illeszkedik az emberi kézhez, így különleges kapcsolatot létrehozva ember és tárgy között. Ez az üveg valószínűleg hutában, fújással készült, képzőművészeti céllal. Számomra egy stilizált kézitáska benyomását kelti. Bár szilárd, mégis szépen kifejezésre jut benne az üveg képlékeny jellege.

Gombás bross

Anja Doppler készítette el ezt a szokatlan brosst, zömében fémet használva. Az ékszer az erdőt juttatja eszembe, annak egy apró részletét jeleníti meg. Gombák, moha, föld: az erdei talaj. A repedésből előtörő élet jól komponált képet ad, realitásra törekszik. A kiállítás egyéb tárgyaitól természeti jellegével válik el.

// /

A felsorolt műalkotások mellett még számos figyelemreméltó ékszer és designtárgy szerepelt a kiállításon. A Határtalan Design a Kiscelli Múzeumban hivatalosan november 15-ig tartott volna nyitva, de a Covid-19 miatt jelenleg nem látogatható.

Szerző: Zsitnyányi Dalma