„A menedzser mindent kézben tart, de sosem nő a tervező fölé”


Miközben a macskámat pakoltam le az asztalról, kutyaugatást hallottam, és megpillantottam Nemes Bettina nevét a szobám falára ragasztott cetlin. Aztán megérkezett Sütöri Laura is, és nekifogtunk a Balka kivesézésébe – hogy pontosan mit akarnak elérni közös kollaborációjukkal, milyen jövőbeli céljaik vannak, és mit gondolnak a menedzseri szerepvállalásról.


Sütöri Laura és Nemes Bettina a KUBIK coworking irodában

A Design Hét Budapest keretében a Mint hal a vízben című online kiállítással tették hivatalossá közös vállalkozásukat. Bemutatkozó projektjükben grafikusokat és animációsokat kértek fel arra, hogy egy-egy képben mutassák be a szabadúszói lét kihívásait. A Balka nevet viselő együttműködésük még fiatal szerelemgyerek, de már most pontosan tudják, hogy mi a jövőbeni feladatuk a magyar kulturális szféra rengetegében.

„Fontos a kollaboráció nemcsak menedzser és tervező között, de tervező és tervező között is. Minél több olyan lehetőséget szeretnénk teremteni, ahol egy platformra tudunk hozni tervezőket, akár közös munkára sarkallni őket egy-egy projekt létrehozásával.”

Mindketten design- és művészetmenedzsment mesterszakon végeztek, ezután különböző területeken foglalkoztak szervezéssel. Idővel aztán felmerült bennük, hogy valamilyen módon intézményesítve, közösen kellene ezt folytatni, mivel rengeteg jó projektet láttak félbemaradni, megfenekleni, mert az ötletgazda egyedül, magára hagyatva próbálkozott elérni céljait.

„Az idő egy kardinális tényező. Nagyon kevés van belőle, viszont rengeteg a tehetséges tervező és a jobbnál jobb projekt. Sokkal több minden belefér és sokkal hatékonyabbak tudunk lenni, ha összefogunk.”

Musinszky Bence: Szerződés

Már két évvel ezelőtt felmerült, hogy közösen fognak létrehozni valamit – ennyi idő kellett ahhoz, hogy leszűkítsék azt a nagy halmazt, amiben eddig gondolkodtak. Így döbbentek rá arra, hogy amit csinálni akarnak, az nem más, mint a kulturális projektmenedzselés.

„Kezdetben nagyon sok ötletünk volt… Vásárok szervezése, online platform létrehozása tervezők termékeinek eladására, aztán ahogy felmértük az egyes ötleteket, úgy mindig falakba ütköztünk. De minden irányban volt egy közös pont, mégpedig a projektmenedzseri szerepkör. Kirajzolódott, hogy valójában a folyamat a fontos számunkra, a »hogyan jutunk el a végéig« izgalma és persze a közös munka öröme.”

Beszélgetésünk során többször is hangsúlyozták annak a fontosságát, hogy a kreatív szférában is kellenek kreatív, lelkiismeretes emberek a projektek levezetéséhez, akik segítenek ötleteket kivitelezni, kézben tartják a dolgokat ahhoz, hogy a projekt további résztvevői azzal tudjanak foglalkozni, amihez igazán értenek.

Stocker Alíz: Can you make the logo bigger?

„A menedzser feladata, hogy rendszerben gondolkodjon. Felmérje a kereteket és megteremtse a lehetőségeket. Mindenre figyel és mindent kézben tart, de sosem nő a projekt vagy a tervező fölé. Ideális esetben a kreatívok azzal foglalkoznak, amit a legjobban szeretnek, vagyis a tervezéssel. Minden egyébre itt vagyunk mi.”

Számukra a kollaboráción belüli projektmenedzsment elsősorban azt jelenti, hogy valamilyen kihívás elé kerülnek a projektben résztvevő emberek, ők pedig tapasztalt háttérrel segítik azt áthidalni, legyen szó egy teljes projekt levezényléséről, vagy akár egy pályázat megírásáról.

„A projekt a mi esetünkben egy tágan értelmezett fogalom: minden, aminek eleje, vége és várt eredménye van. Lehet akár az egy kiállítás, kiadvány, pályázat vagy maga a gyártás, de akár a brand felépítése, a stratégia megalkotása, a social media felületek üzemeltetése vagy a sajtóanyagok összeállítása és kiküldése is.”

Ahogyan visszahallgattam a beszélgetésünket észrevettem, hogy a lányok egyik legtöbbször használt szava a „segíteni”. Segíteni szeretnének abban, hogy a projektek megvalósuljanak, hogy ne okozzon gondot a csapatmunka, segíteni a motiválásban, vagy csak abban a kis apróságban, ami miatt éppen megakadt a folyamat. Segíteni, hogy minden projekt kerek legyen.

Láposi Zsófia: Life is a beach
Nagy Alíz: Varázsszemüveg
Fejős Hanga: Pánik
Borsa Aliz: Munkát keresek
Zengővári Judit: A remény hal meg utoljára

// /

👉 A teljes online kiállítást INNEN éritek el!

Szerző: Szujó Alexandra