Kifacsart testek — Mike Pelletier újmédia munkái


Nem kell ahhoz gamernek lenni, hogy előttünk legyen az a könnyed mozdulat, ahogyan egy számítógépes játék karaktere meghal, és egy pillanat alatt összecsuklik az élettelen teste. Miből van az az emberi test, ami mint egy kupac ruha, olyan könnyűnek tűnik a digitális ábrázolásokban?


Mike Pelletier kanadai médiaművész az emberi test digitális reprezentációjának abszurd mozzanatait idézi fel legújabb projektében. Constraint Iterations sorozatában a digitális mozgásrögzítés (motion capture) technikájával rongybaba szimulációkra ülteti az emberi mozgásokat, és beazonosíthatatlan mozdulatsorokat hoz létre belőlük. Munkája során a véletlen fogalma foglalkoztatja, ennek feltárásával hozza létre karaktereit.

,,Azok a rongybaba-szerű szimulációk kezdtek el érdekelni, amiket általában akkor látunk, amikor egy számítógépes játékban meghal egy karakter, és az élettelen teste kifacsartan hullik a földre. A motion capture animáció lehetőségeivel a rongybabák szaggatott mozgása életre kelt, folytonossá, örvénylővé vált. A folyamat végső fázisában ruhává változtattam a testeket, hogy tovább absztraháljam a végeredményt.” – mesél az alkotói folyamatról a művész az It’s Nice That szerkesztőségének.

,,Furcsa dolgok történnek, amikor számokban, képletekben és mérnöki egységekben látjuk saját magunkat.”

Ez a digitalitásban rejlő emberen túli tapasztalat hozza létre azokat figurákat, amik úgy emberiek, hogy közben hiányzik belőlük a test. Mike Pelletier a 3D animációt festményként kezeli, szokatlan színválasztásai arról az attitűdről vallanak, amivel a munkáját leírja: folyamatosan határokat keres és töréspontokat, és a bennük rejlő lehetőséget tárja fel.

// /

Mike Pelletier | Honlap

(Forrás: It’s Nice That)

Szerző: Gáspár Sára