A gyermeki én meséi – Mihalik Nikoletta alkotói világa


Sok mindenre lehet jó a vázlatolás: rögzíti gondolatainkat, fejleszti képességeinket, terápiás célokat szolgál, vagy egyszerűen csak hobbivá válik. Mihalik Nikoletta harmadéves tervezőgrafikus életében központi szerepet tölt be a rajzolás, hiszen nemcsak manuálisan teszi, hanem digitálisan is.


A hagyományos rajzolásnál a gyorsan papírra vetett vonalakat kedveli. Ilyenkor mindent a véletlenre bíz, hagyja, hogy kezét a ceruza vezesse, vagy bármilyen eszköz, ami épp nála van. Számára ez felér egy önterápiával, hiszen a rajzolás mellett van, hogy hosszas naplóbejegyzéseket is ír. Vektoros grafikáiban szintén fellelhető a szabadkézi jelleg, leginkább ezt részesíti előnyben, mivel teljesen másként tudja kifejezni magát a digitális térben.

Médiumtól függetlenül közös pont rajzaiban, hogy karakterei valamelyest hasonlítanak rá, mintha az alkotó saját vonásait hordoznák magukon – Niki szerint ez nem is véletlen, hiszen sok művész esetében tapasztalható ez a jelenség.

Tudattalanul is a magam képére alakítom a figuráimat. Viszonylag magas, vékony alkatom van, azt hiszem, ezek a legjellegzetesebb vonásai a legtöbb karakteremnek is. Illetve az, hogy gyakran androgün megjelenést kapnak. Ráadásul nemrég vettem észre, hogy ritkán rajzolok nekik szájat.”

Mindannyiunk életében meghatározó időszak a gyermekkor, Niki számára viszont alkotói szemszögből is kiemelten fontos, hiszen szeret ebbe a mesés, álmokkal és fantáziával teli világba vissza-visszatérni.

Számomra az önfeledt, kicsit naiv, de ebből adódóan a nagyokat álmodni merő gyermeki énem egy olyan dolog, amitől sosem szeretnék túlságosan eltávolodni. Talán ezért is van, hogy sok munkám, mintha gyerekekhez szólna, ezen keresztül tudom átélni a visszatekintést.”

// /

👉Nikoletta további munkáit INSTAGRAM és BEHANCE oldalán találjátok!

Szerző: Rideg Rebeka