Jövődesign Szöulból


Az idei évben online mutatják be a dél-koreai Hongik Univseristy ipari design tanszékének diplomamunkáit. A kiállítás témája ,,design without designing” – a hallgatók a pandémia újraértékelő időszakában arra törekedtek, hogy a dolgok lényegét ragadják meg megjelenésük helyett.


A kiállított munkák felhasználó-központúak és érzékenységgel fordulnak a jövő designja felé. Futurisztikus építészeti tervek, VR és AR technológia, önműködő gépek, vegyes valóság, big data – néhány dolog, ami a most végzett hallgatókat mozgásban tartja a szöuli Hongik University-n. A 76 diplomamunka közül mutatunk be most néhányat!

A C*3 Haus (Contact to Connection Complex) a emberi kapcsolódások megváltozásának vízióját idézi elő: a pandémia alatti izoláció hossztávon is elidegenítheti társas kapcsolódásainkat. A C*3 Haus egyszemélyes háztartásokra berendezkedett épületegyüttes, ahol az egyedüllét és a közösség érzete egyszerre valósulhat meg.

Eunjeong Kim: C*3 Haus

Hasonló problémakörrel dolgozik a Gyozip, amely az emberi interakciók variálhatóságának ösztönzésére jött létre. A tervező elsősorban irodai használatra képzelte el a berendezést: az irodai térben szükség van az együttműködés lehetőségére és a fókuszált, önálló munkára is. Különböző mintázatokat lehet vele létrehozni, annak megfelelően, hogy milyen mértékben szeretnének használói interakcióba lépni egymással.

Jiyoon Kim: Gyozip

A Voyager egy turistákra specializálódott AR szemüveg, amely elektromos rollerrel összekötve komplex turisztikai élményt hoz létre. A roller segít megtalálni az úticélokat, ahol aztán dinamikus és vibráló idegenvezetést kapnak a városnézők a szemüveg látcsövéből.

Seunghye Han, Soomin Son és Sieun Roh: Voyager

Az Orbit a francia Marine Serre divatmárkának álmodott meg olyan virtuális tereket (kertet, kávézót, kiállítóteret), ahol a látogatók a márka futirisztikus ideálját tapasztalhatják meg. A vizuális inspirációt a tervező a Hold atmoszférájából merített, az égitest sokrétű jelentésével rengeteg asszociációs lehetőséget teremtve a márkának.

Dayoung Kim: Orbit

A Trans projekt az átmeneti terek lényegét ragadja meg: a változó szituációkhoz variálható környezetet teremt. Amint az autó használója megfordítja székét, privát kávézóként, vagy akár irodaként is használhatja.

Jaeeun Kim: Trans

// /

A teljes kiállítás elérhető a Hongik University honlapján december 16-ig.

Szerző: Gáspár Sára