Fényhatás testre és pszichére – Szabó Amanda portfóliója


Hogyan lehet elérni, hogy egyszerre legyen az ügyfeled a Hard Rock Hotel és a BMW, valamint egy Off-Broadway színdarabon is közreműködj? Nem egyszerű a kérdés, de mindenképpen kell hozzá egy színes személyiség. Designer a designerről: Nagy Réka tekinti át Szabó Amanda portfólióját.


Szabó Amanda nevével nem sokkal a MOME-s felvételim előtt találkoztam. Éppen a szerintem mindenki által jól ismert „úristen-nem-vagyok-elég” fázisában járt a portfólióm. Tele voltam kétségekkel magammal és a szakmával kapcsolatban is, amikor már az utolsó szalmaszálba kapaszkodva elkezdtem utánakeresni a női lighting designereknek. Eleinte úgy gondoltam, hogy a világtás nem éppen egy feminin pálya – aztán megtaláltam EZT a csajt!

A portfóliójába belepillantva rögtön a sokszínűség az, ami szembetűnik: installáció, színház, reklám, építészet, Berlin, New York, Budapest és még sorolhatnám. Bár érdeklődése sokféle irányba mutat, véleményem szerint tökéletesen megállja a helyét valamennyi érintett médiumban. Kiemelkedő érzékkel kezeli a színeket és a formákat, legyen szó egy belső tér világítástervezéséről vagy egy BMW reklámról.

Amanda ezer szállal kötődik a MOME-hoz, itt végzett média designerként, majd a német Hochschule Wismarban folytatta tanulmányait építészeti lighting designerként. Dolgozott a The Flaming Beacon nevű ausztrál cégnél, illetve megtervezte Nicholas Tolkien rendező (igen, annak a Tolkiennek a dédunokája!) Offboadway darabjának a színpadi világítását is. Jelenleg a budapesti Solinfo Groupnál tervező, itt futottam bele véletlenül tavaly ősszel egy installációjába.

Akkoriban egy barátnőm dolgozott a Solinfónál, ő szólt, hogy készítenek egy installációt a Design Hét keretein belül, és hogy elég nagy dobás lesz: Zohar Concept – „A természetes fény reprodukciója”. Ezt a meditatív fény-hang installációt, amely különlegesen hat az emberi elmére, testre és pszichére, elképesztő élmény volt végignézni. Kicsit összezavar, kicsit megnyugtat, mintha az anyaméhbe kerülnél vissza. A központban egy pulzáló nap állt, ami az életet biztosítja, ehhez igazították a hangfürdőt, melyet Davin Young chicagói sound artist alkotott meg.

A Los Angeles-i Agapeh Allahverdi és Amanda kollaborációból létrejövő projekt idén teljes joggal nyerte el a 2020 AL Light & Architecture Design Awards Exhibition „Lighting and Installations” díját.

// /

Szabó Amanda WEBSITE / INSTAGRAM: @amandaszabolighting és @zoharconcept

Szerző: Nagy Réka