A kendő is lehet trendi – Toldy Nóra megelevenedett mintái


A kendők századokon át a női ruhatár szerves részét képezték, nem véletlenül. Védelmet nyújtanak a hideg ellen, feldobják a megjelenést, sokan mégis az idejét múlt stílussal állítják párhuzamba. De vajon milyen szemmel tekint rájuk ma egy tervező, és mi történik, ha meglátja bennük a lehetőséget?


Toldy Nóra a digitális mintatervezés és az öltözéktervezés kompromisszumaként kezdett kendőket készíteni. Mintáit valós anyagon is látni akarta, mivel a printek arányai pont megegyeztek a hagyományos kendők méreteivel, ezekre nyomtatta ki.

„Amikor létrehozom a mintákat, egyből az az első gondolatom, hogyan fog mutatni textilen.”

A kendők egyik sajátossága, hogy a hagyományos kézi és a digitális technikák ötvözésével készülnek. A mintákat először akvarell festékkel vagy más kézi technikával veti papírra, majd digitálisan alakítja tovább őket, hogy izgalmasabb kompozíciókat hozzon létre.

„Mintatervezésnél Illustratort használok, de ezt nagyon gépinek érzem. Ezért fontos, hogy a kézi jelleget valahol becsempésszem a munkáimba. Így lesz múltja és története a kendőknek.”

A tervezés során a színeken is nagy hangsúly van. A kendők színvilága általában kontrasztos, a pasztellszerű alapszínek dominálnak, amiket egy-egy harsány szín egészít ki – hasonlóan a gyerekrajzokhoz, amiket Nóra gyakran a minták megalkotásakor is felhasznál.

„Nem gyerekeknek tervezek, de szeretem, ha a képi világ tükrözi a gyermeki frissességet. A színösszeállításokkal mindig sokat kísérletezek.”

A kendők készítésekor fontos a kényelem is, ezért a minták olyan természetes anyagokra vannak kinyomtatva, mint a selyem vagy a pamut. Nóra szerint a kendő több, mint egyszerű ruhadarab: öltözék és kiegészítő találkozása, variálhatósága miatt pedig már-már személyes kapcsolat alakul ki viselő és kendő között.

// /

Nóra további munkáit INNEN éritek el!

Fotó: Palkó Anna | Modell: Rozsnyai-Kovács Kincső

Szerző: Tarcsi Dóra