7 milliárd forinttal támogatják a design- és divatvállalkozásokat


7 milliárd forint keretösszeggel megjelent az ITM és a Magyar Divat & Design Ügynökség kis- és középvállalkozások fejlesztését támogató pályázati felhívása; egyúttal megnyílt a lehetőség a vállalkozások számára az előminősítésre történő regisztrációra a divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szakmai együttműködésének eredményeként 2020. november 24-én megjelenő felhívás célja a divat- és designipari tervező-gyártó kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatása, ezzel működésük és munkahelymegtartó, valamint jövedelemtermelő képességük megerősítése.

A hazai piac mérete és adottságai miatt kiemelten fontos, hogy a sikeresen pályázó vállalkozások a támogatással növelni tudják exportjukat és nemzetközi digitális jelenlétüket is.

A fejlesztési források hatékony felhasználása érdekében a pályázaton való részvétel egyik feltétele az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által kiállított előminősítési igazolás, amelynek megszerzéséhez az érdeklődők a divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon szükséges regisztrálniuk, jelezve az előminősítésen való részvételi szándékukat. A pályázat beadására az előminősítések birtokában 2021. januártól lesz lehetőség.

„A vállalkozásokat arra kérjük, semmiképpen ne mulasszák el az előminősítésre jelentkezést, az ugyanis a forráshoz jutás előfeltétele”

– hívta fel a figyelmet Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A legfontosabb tudnivalók:

  • Támogatás összege: 5-150 millió Ft
  • Formája: feltételesen vissza nem térítendő
  • Előleg mértéke: 100%
  • Előminősítés szükséges
  • Önállóan támogatható tevékenységek:

Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, gyártási technológiák fejlesztését, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártás megoldások beszerzését.

Ezt további, önállóan nem támogatható tevékenységek egészítik ki.

  • Pályázásra jogosult vállalkozásoknak minimum 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük és állományi létszámuk minimum 1 fő szükséges, hogy legyen, a támogatott tevékenységi köröket (TEÁOR), valamint a további részleteket a felhívás tartalmazza.

A felhívás a www.palyazat.gov.hu címen elérhető.

// /

Szerző: Sajtóközlemény