Kiscicák, Churchill szivarja, és designkultúra – Elindult a Bögrecsárda Youtube csatorna


Borda Réka jelenleg a MOME doktorandája, korábban design- és művészetelmélet mesterszakon végzett, ahol hibrid posztinternet költészetből írta a szakdolgozatát. Akkor az internetes esztétika és a kortárs költészet viszonyát vizsgálta, és valahol a Bögrecsárda-projekt is erre a hibriditás iránti vonzalomra emlékeztet. Hogyan fér meg egy doktoris designkultúra-kutatónyi tudás a Youtube influenszerekre berendezkedett felületén?


Már a csatorna bevezető videójának első percében fellélegezhetünk: nem kell design szakszótárakat fellapoznunk ahhoz, hogy lépést tartsunk az elhangzottakkal, Réka úgy építi fel tartalmait, hogy mindenki számára érdekesek és érthetőek legyenek. Lehozza a designkultúra-tudományt a kutatók elefántcsonttorányról, és közös gondolkodásra, informálódára invitál bárkit, aki tárgyak között él, és az árcédulájukon kívül kicsivel is többet akar látni belőlük.

A Bögrecsárda Youtube csatorna első felvezető videójából kiderül, hogy a csatorna célja  a designról való beszélgetés hiányának a betöltése. Réka designelméletről, designtörténetről, a tárgykultúráról beszél a csatornán, ,,kezdve azzal, hogy milyen szivart szívott Churchill, egészen a mi jelenünket meghatározó maszkkultúráig” – hangzik el az első videójában.

Megkérdeztem tőle, hogy mi az a bögrecsárda, és tőle tudtam meg, hogy régen a falusi illegális kocsmákat hívták így. Paraszti házak konyhájában üzemeltek ezek a helyek, az elnevezés pedig arra utal, hogy itt jellemzően bögréből itták a sört.

,,Ez a csatorna is ilyen: kicsit sufnihangulat van, mindenféle hülyeség szóba kerül” – mesél Réka a csatornáról.

Rékától például ilyeneket lehet megtudni, és valljuk be, ez egyedi és menő tudás. Van már videója a sebészmaszkokról, a mensturáció reprezentációjáról a reklámokban, valamint arról, hogyan segítenek a kiscicák a jó design alapjainak megértésében. Nincs több spoiler, irány a csatorna!

// /

Szerző: Gáspár Sára