A látkép általunk változik – Budapest kifutó III. rész


Emlékezni fogunk az élő, élettel teli New Yorkra, amelyet képei megörökítettek – mondta Bill de Blasio, New York polgármestere, Bill Cunninghamre emlékezve. Budapest képe eklektikus. Ha nyitott szemmel járunk, láthatjuk, hogy az izgalmak a részletekben rejlenek, és hogy a város utcái különböző karakterek díszletei. Élünk és él a város, öltözködünk és öltöztetünk – mert a látkép általunk változik.


Sötét délután a gangon, kattan a zár, nyikorogva nyílik az ajtó. Egy cigarettára gyújtva beszélgetésbe elegyedünk. Izgalmas szetteket lehet látni az utcákon, szeretem, hogy Budapesten nyitottabbak az emberek az aktuális divaton túlmutató öltözködésre – osztja meg gondolatait Lóránd. Ha valaki, ő biztosan tudja, hiszen biciklis futárként mindennap az utcákat szeli. Bár nem ebben a zöld overálban találkozhatunk vele, mikor megköszönjük neki a pizzánkat, de a nyakában lógó kazettáról bármikor felismerhetjük. Az overál műhelymunkára való – méghozzá muzsikálásokhoz. Lóránd ugyanis a We Make Tapes egyik tagja, akiknek Cocoa Hills című dala biztosítja a hangulatot a gangon való cigarettázásokhoz.

A Szabó Ervin könyvtár előtt a tér mindig különleges hangulatot áraszt. Ebbe sétált bele Eszter, aki arról mesélt, hogy a szociológia területén dolgozik, és nemsokára Oroszországban folytatja pályafutását. Eszter önmagát úgy írta le, mint egy felhő, ami flaffan. Szerinte itt máshogy öltözködnek az emberek, mint a kisebb városokban. Több a fiatal BTK-s alter arc, sok olyan ember van, mint ő, és szereti, hogy ha hasonló stílusjegyek is jellemzik az emberek öltözködését, akkor is nagy a szabadság abban, hogy hol helyezkednek el a skálán.

A Fashion Street vonzza a divatos megjelenést – egy karakteres szemüveg vagy egy izgalmas cipő: a titok valóban a részletekben rejlik. Andrea egy biztonsági cégnél dolgozik, de büszke tulajdonosa egy fitness teremnek, emellett infra-gépek forgalmazásával is foglalkozik. A szabolcsi virtus azt mondatja vele, hogy vidéken jobban öltözködnek az emberek, többet adnak a megjelenésre. Férje gyakran konstatálja az Andreára vetett pillantásokat – büszke felesége provokatív kisugárzására; vele az élet csupa izgalom és kaland.

A Károlyi kertből kifordulva a szürke homály keretezte fények, mintha csak összeöltöztek volna Louise-szal. Nemcsak a sapkája, de ő maga is Franciaországból származik, és úgy érzi, hogy nálunk jobb az ízlés öltözködés terén, mint hazájában. A sapka tekintetében megtartotta a franciás vonásokat, de minden mást a közép-európai hangulatból merített. Budapestet választotta irodalmi tanulmányai színterének, mert nem csupán imádja a magyar nyelvet, de verseinkben is sokkal inkább megtalálja önmagát.

// /

A Budapest kifutó I. és II. része: ITT és ITT!

Szöveg és fotók: Versánszky Dalma

Szerző: Versánszky Dalma