Életeket menthet az év design projektje


A Deezen magazin harmadik éve díjazza az év legjobb enteriőrjeit,  építészeti munkáit és design projektjeit. Öt kontinensről, nyolcvanöt különböző országból érkezett meg az a több, mint négyezer pályázat, amiből a zsűri kiválasztotta a legkiemelkedőbbeket. Ezúttal az év design projekjtét mutatjuk be!


A 2020-as év design projektje a Catch: The HIV Detector lett. Tervezője, Hans Ramzan egy olyan hiánypótló eszközt hozott létre, amely otthoni használat során kimutathatóvá teszi a HIV fertőzést. A zsebméretű eszköz különösen azokban a fejlődő országokban jelenthet segítséget, ahol korlátozott a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz. Az eszköz terjesztésével több millió élet lehet megmenthető, hiszen általa felismerhető a vírus, mielőtt AIDS-é válna. Előállítása költséghatékony (egy darab gyártása mindössze négy euró), és fenntartható: újrahaszonsított műanyagból készül.

,,Üdítő, hogy egy ennyire egyszerű és gazdaságos szerkezetetben meg van a potenciál arra, hogy életeket mentsen. Erőteljes lépés az AIDS visszaszorításának szempontjából, és valóban úgy tervezték, hogy bárki képes legyen elsajátítani a használatát” – mondta a zsűri elnöke, Margriet Vollenburg.

Alázatos munka tehát az év design projektje, mert nem akar újítani a design fogalmán, nem használ új formákat vagy anyagokat. A design, amit létrehoz, csak a segítésről és a funkcióról szól. Ez a funkció pedig nem utolsó szempont akkor, amikor életek megmentését értjük alatta.

Forrás: Hans Ramsan honlapja

// /

Forrás: Dezeen

Szerző: Gáspár Sára