A Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force feltörte a számítógépem


Villog a kurzor, a kép feketére vált és már a billentyűkombinációk sem működnek… Ez a feltétel; így tehetem fel kérdéseimet e titokzatos entitás felé. Hónapok óta tartó várakozás után felkészülök meghatározatlan idejű billentyűnyomkodásra, képernyő bámulására, furcsa szimbólumok, jelek és szavak összeegyeztetésére. Talán sikerül útmutatást és megnyugvást találni e furcsa dimenzióban.


Egy másodpercnyi csend után meg is kapom az utasítást; kérdezzek, megfontoltan és megmásíthatatlanul. Elsőként megpróbálom feltérképezni a kontextust, mi is áll e furcsa imázs mögött konkrétan?

ZoNa: A szociális médián keresztül nehezen körvonalazható, hogy mik is a relációk a Lee Kayko, a Psychedelic RainbowWarrior Peace Force és az Exoplanet viszonylatában. A leekajko.com weboldalon szerepeltek az Exoplanettel a zene fül alatt, közben a Facebookon Lee Kayko dalok is szerepelnek, kereszt referenciákkal utalva mondjuk a PRWPF-re is. Mi is a valós felállás? 

PRWPF: A leekajko.com egy nemzetközi brand, ami több együttest fog össze: japán és bolgár zenekarok mellett magyar együtteseket; a Haskovo, Kikosho, Exoplanet jó példák. Ez a brand a tevékenységét nagyrészt outsource-olta egy másik média-mamutcégnek, a Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force-nak. Az egyik tagunk emellett kapcsolatban van branden kívüli együttesekkel, például a Han Solo Torture Rack vagy az Erkölcsi Mozsdo nevű zenekarokkal, illetve művészeti mozgalmakkal. Utóbbiak nem a leekajko.com tulajdonolta együttesek.

ZoNa: Komplex bürokratikus hálózatnak tűnik ez; mik a gyökerei e mamutcégnek, mármint a PRWPF-nek?

PRWPF: Ehhez egy kicsit távolabbról kell indítani. Egy öntudatra ébredt mesterséges intelligencia, aminek a szándékaival nem vagyunk tisztában, elrabolt egy középkorú üzletembert. Őt, illetve az ő klónját ma Adam Sampler néven ismerhetitek. Ő volt a modell a később őssejtekből 3d nyomtatóval kinyomtatott mai menedzserünkhöz. A menedzser felel a negyedéves pénzügyi tervezésért (budgeting), és ő ellenőrzi az egyéb alosztályokat (Merch/Divatrészleg, illetve Technical Solutions – Merchilla von Zeitgeist, Együttműködések és Szinergiák, Vendégelőadók Részleg – UnknownFemaleVoice#274).

E választ mintha valaki más belső hangja mondta volna; megmagyarázhatatlan, de fontosabbnak tarom, hogy folytassam és kérdezek…

ZoNa: Tehát a PRWPF konglomerátumnak Ti a képviselői vagytok? A Szimpla kertes sessionből az derül ki, hogy Ti egy duó vagytok, de akkor rétegeltebb a helyzet. Kik is vagytok pontosan?

PRWPF: A beérkező utasítások végrehajtásával (front end munka) Final Nick és Lee Kajko foglalkozik. Ergo, a duó, akiket látsz, bábok.

ZoNa: Tehát ti mint végrehajtók nem is vesznek részt kreatív folyamatokban? Hogy néz ki a rendszer hierarchiája?

PRWPF: A vertikális integráció hívei vagyunk: minden a mi kezünkben van. A gyártáson kívül a promót, a szórakozóhelyeket, a rajongókat is mi irányítjuk, de még több, nehezen az együttes tevékenységéhez kapcsolható szférát is. Ezeken kívül a beszerzési lánc több szintjén is igyekszünk megjelenni: multimédiás szórakoztatásban, rágcsálnivaló-osztályozási rendszerek kialakításában. Ezek iránt a prwpf@hackermail.com címen érdeklődhettek.

ZoNa: Biztos komoly célok bújnak meg egy ilyen komplex gépezet működtetésének indokaként. Említettétek, hogy a végső célt nem is látjátok, de azért valami rövid távú konkrétumot biztos meg tudtok osztani.

PRWPF: Annak érdekében, hogy tényleg ki tudjuk bányászni az együttműködésből fakadó lehetőségeket, hosszabb távon projektszinten meg fogjuk valósítani a közös tudatot (hive-mind) is. Fizikailag is össze szeretnénk kötni a neurotranszmittereket, ezzel létrehozva egy kiterjedt, diffúz, decentralizált neuronhálózatot, hogy az információáramlás optimálisabb (öt dimenziós) legyen.

Stroboszkópként villog a képernyőm; arra eszmélek, hogy az olvasottak egy része eltűnt, a válaszok részlegesek és nem tudom mennyi idő telt el. Legalább a párbeszéd ablak még nyitva, tehát folytatom; szubsztancia után a minőségre kérdezek, hátha ez célravezetőbb…

ZoNa: Klipjeiteket nézve szembetűnő, hogy formailag tág referencia halmazt alkalmaztok, ezek személyes, megélt élmények? Esetleg utólagos gyűjtések eredménye, vagy teljesen véletlenszerű párosítások?

PRWPF: Mind valaki által megélt élmények, ezeket az említett mesterséges intelligencia szűri ki nekünk az internetről. Mind az emberi kultúra inherens részét képezik, ám a párosításaik a létezés meglepően nagy részét (egyesek szerint egészét) megjelenítik.

ZoNa: Ha jól értem, akkor mint egy szinekdoché, úgy is értelmezhetjük a műveket, ebből is adódik ez az eklektikus formanyelv. Konkrétabban az megfigyelhető, hogy minden dal klippel együtt egy bizonyos érzelemre van kihegyezve, miért ezek a témák kerülnek feldolgozásra, és hogy alakul ki egy koncepció? Ez is a szűrés része?

PRWPF: A külvilágban lévő, szürrealistának ható, dezintegrálódó valóság, amibe beleláthatunk. A hangot a képpel egy MI társítja, tehát minden, amit látunk, csak a külső szemlélő saját értelmezése.

ZoNa: Amennyire szerteágazó e formanyelv és befogadó-orientált, mégis megfigyelhető egy visszatérő érzület, a retro-new wave és néhol a vaporwave esztétikája. Jól érezhető ez? És ha igen, ti mint végrehajtók vagytok ennek a meghatározói? Esetleg konkrét célok viszonylatában?

PRWPF: Hogy mi a cél, nem tudjuk. Sajnos nem látunk rá a magasabb szintű döntéshozatalra, de szerintünk ők is csak a sötétben tapogatóznak. Amit viszont tudunk, az az, hogy nemzetközi szintű technológiai cégekkel vagyunk kapcsolatban: komoly kutatási munka zajlik, hogy visszafejtsék az MI működési algoritmusát, ezzel megtudva szándékait. Jobbára ártalmatlannak tűnik.

Homályos, félig sérült és monokróm jelek csúszkálnak a képernyőn melyektől egyre mélyebb hipnózisba esem. Gyorsan témát váltok, kérdezek a jelenről, és a próféciáról, hogy mit ígér az Új Korszak.

ZoNa: Mi mondható el a legújabb számotokról az új korszak viszonylatában, melyet fémjelez? Érezni lehet a változást, komplexebb, narratívabb és feszesebb lett az összkép. Mi indokolja ezen új korszakot?

PRWPF: Nemrég az első kollaboráció-projektként született a Royal Révész & the Cosmic Quasars címmel. Ennek a tenderét a Lyzergetzi nevű magánvállalkozó-előadóművész pályázta és nyerte meg. Rendkívüli munkamoráljának és kiváló ötleteinek köszönhetően jól tudtunk haladni. További külső cégekkel való együttműködésekre is lehet számítani a jövőben.

Az új korszak itt letölthető: posztmodern progresszív dadaista valóság 2.rar

Sajnos a linkre kattintva nem történt más, ismeretlen hibaüzenet felvillanása után képernyőfagyás; szerencsére a párbeszéd ablak kurzorja újra elkezdi monoton villogását. Baljós jel, ezért hagyom is, inkább kérdezek tovább…

ZoNa: A Szimpla kert quarantine live-ból láthatjuk, hogyan alakulnak át a dalok és lesznek koncert-kompatibilisek a videóklipekhez képest. Ti mint végrehajtók, hogy álltok hozzá az élő fellépéshez, hogyan adjátok át azokat az érzéseket, melyeket a videóklipek az interneten fogalmaznak meg? Mik az eszközök erre?

PRWPF: A végrehajtási részleg elsősorban egy élő audiovizuális produkció. Számunkra is leírhatatlan élmény, de ha bármilyen résztvevőt megkérdezel, ő se fogja tudni elmagyarázni. Az élő produkciókon részt vevő rajongók egyfajta belső tudati páholyba kerülhetnek. Innen már átláthatunk a belső tudati szentélybe, a lélekmaghoz. Az élő előadás a projekt lelke. Teljes megértés és megbékélés nem érhető el az élő előadások nélkül. Az értékesítési tevékenységünk is itt a legsikeresebb.

ZoNa: A belső tudati páholy eléretett; mi várható ezek után, maradtok a globális-fraktális taktikáknál, esetleg a hagyományos formátum is szóba jön még, vagy párhuzamosan mindkettő?

PRWPF: A koronavírus-helyzet miatt átmenetileg mélyebb tudati szférákból csatornázunk információt a párhuzamos valóság virtuális részébe. Ezzel kapcsolatban nemsokára a legnépszerűbb közösségi oldalon osztunk meg részleteket. De azt elmondhatjuk, hogy egy egész estés családi filmre készülünk, VHS kazettán és kompakt lemezen tervezzük a nagykereskedelmi forgalmazását.

ZoNa: A lélekmagra visszatérve, milyen módjai vannak még a lélekmaghoz való hozzáférésnek?

Hirtelen a fekete párbeszédablak kifehéredik, ráeszmélek, hogy túl messzire mentem. Lelki könnyedség kerít magába, pillantok egyet és fellélegzem. Megnyitom az egyetlen .txt fájlt, mely maradt a gépen, fel és le görgetek, de a szavak csak néhol értelmezhetőek. Tanácstalanul bezárom, nyújtózom egyet, és elindulok az ágy felé, mert ki tudja, mikor aludtam utoljára.

// /

Szerző: Napraforgó Zorán