Mitől okos egy maszk?


A pandémia a design területén is újradefiniálta a prioritásokat és kihívásokat. A MIT az új élethelyzetre reflektálva létrehozta a ,,Pandemic Response Lab” labort, és designereket, mérnököket, kutatókat, tudósokat invitált arra, hogy gondolják újra az arcmaszkok megjelenését és működését. A győztes pályamunka egy fiatal román designer és mérnök, Burzo Ciprian ,,social mask” prototípusa.


A ,,social mask” egy egyelőre még fejlesztés alatt álló, high-tech arcmaszk prototípus. A megjelenésében elegáns, letisztult darab bioszenzorral  működik, és Bluetooth segítségével okostelefonhoz csatlakoztatható. 

A szenzor méri a használóját körülvevő levegő szennyezettségét, valamint segít a COVID-19 tüneteinek felismerésében: százalékos adatot mutat a fertőzöttség esélyére. A maszk oldalán hőérzékelő is található, ami mindig az aktuális testhőmérsékletet mutatja, és figyelemztetést küld az applikációra, amennyiben túl magas az érték. A maszkhoz tervezett alkalmazáson keresztül térkép mutatja a további felhasználók elhelyezkedését, hogy elkerülhető legyen az érintkezés. 

A maszk moduláris elemekből áll, az eleje eltávolítható és cserélhető. A gyártásban használt fő anyagok a polikarbonát és a polipropelén lesznek, így allergiára hajlamos emberek is használhatják. Megjelenésében modern, minimalista tervezés jellemzi, futurista, intelligens tárgy. (/via designboom)

// /

Szerző: Gáspár Sára