Magyar grafikusok Helsinkiben: Köves Lili & Kiss Gergely József


A legutóbbi becslések szerint London az ötödik legnagyobb magyar város. Ha ilyen logika szerint kellene valami hazai összefüggést találni Helsinkivel – Kimi Räikkönen mogyoródi aranyérméről most ne beszéljünk –, akkor ez lenne: Helsinki a magyar grafikusok fellegvára. Valamilyen furcsa véletlennek köszönhetően ugyanis több magyar grafikus megtelepedett a hűvös, északi fővárosban, ráadásul nem csak úgy mellékesen… A legmenőbb stúdiókban dolgoznak, és szebbnél szebb munkák kerülnek ki a kezeik közül.


Lili és Józsi 2015-ben végzett tervezőgrafikusként a Képzőn, de volt már mindkettőjüknek tapasztalta a skandináv életről: Józsi az Erasmus-félévét, Lili a gyakornoki hónapokat töltötte ott. A diploma után jutottak arra, hogy közösen kiköltöznek Helsinkibe, ahol több ismerősük lakott, Lilit pedig visszavárták korábbi munkahelyére, akkor már teljes állásba. Mindeközben volt osztálytársaikkal, Ács Attilával, Misztarka Eszterrel és Fölföldi Fruzsinával megalapították a „kétlaki” Classmate Studio-t, amin keresztül viszont nem csak a finn és magyar piacra dolgoznak, legutóbb például egy skót csokoládégyárnak készítettek csomagolást. Lassan öt év telt el a diploma óta, ennyi időbe rengeteg izgalmas projekt belefér, ezért kértük meg Lilit és Józsit, hogy mutassák be röviden kedvenc munkáikat.

Kuura Cider – Lili

„A Bedow nevű stúdióban kezdtem, ott még csak besegítettem a tervezésbe. A Werklig-nél aztán a Kuura Cider volt az egyik első önálló projektem. Mivel jégcider a fő termékük, ami egyben a különlegessége is, ezért az egész arculat ilyen asszociációs síkon mozgott: hópehelyre emlékeztető logótól kezdve a jégkarc szerű vonalakig a címkéken.”

Alko – Józsi

„Először a Kuudes nevű stúdióban kezdtem gyakornokként, ahol végül felvettek teljes állásba, itt három évet töltöttem el. A stúdió a grafika mellett foglalkozik enteriőr és service designnal is. Többek között dolgoztunk a helyi alkoholbolt országos arculatának és enteriőrjének az újratervezésén.”

Senja – Lili

„Kifejezetten élveztem, mert kozmetikum a téma, így eleve minimalista designra volt igény. A koncepció az északi fényből és a sötét, de természetes színekből, anyagokból indult ki. Nemcsak a grafikánál, hanem a fotókoncepciónál is, ami már tényleg hab volt a tortán.”

Posti Box – Józsi

„2019 óta a Motley Agency-nél dolgozom. Nemrég jöttünk ki új arculattal, aminek a menedzselése volt a fő feladatom. Egyébként itt is foglalkozunk arculattal, stratégiával, service és business designnal. Kiemelni talán a helyi postának az új flagship store-ját tudom, ahol a grafikán felül egy másik céggel dolgoztunk együtt az enteriőrön.”

Válogatás a Classmate Studio munkáiból

// /

További képek itt: KÖVES LILI / KISS GERGELY JÓZSEF / CLASSMATE STUDIO

Szerző: Sipos Máté