A realitás és a képzeletvilág határán


Ismered az érzést, amikor ránézel egy régi jegyzetedre vagy skiccedre, és minden akkori látvány, hangulat, illat, hirtelen megelevenedik benned? Veres Dóra másodéves építőművészet hallgató rajzait elnézve egy olyan fiktív világba csöppentem, ahol ezt tapasztalhattam.


Noha tudta, hogy építész szeretne lenni, korábban egy évig animációt tanult. Meg is látszik léptékfiguráin, lapjai komponálásán, karakterein vagy akár a gyors útirajzain – a storyboardok készítése minden bizonnyal sokat hozzátett stílusához, a már-már karikatúra szerűen ábrázolt figurái és utcarajzai szinte megszólalnak.

„Elég sokat utazok, főleg vonaton, ilyenkor szinte mindig rajzolok. Nem szoktam magam visszafogni, van, hogy még a festék és a szén is előkerül. Szoktam érdekes pillantásokat kapni a velem együtt utazóktól, lehet azért, mert észreveszik, hogy őket rajzolom…”

Habár tervezési rajzai funkcionális konstrukciókat, házak és különböző építmények létezését vetítik elő, összességében mégiscsak a realitás és a képzeletvilág folyamatos hullámzását láthatjuk. A balansz pedig újra és újra beáll – a lapok megkomponáltsága már csak azért is meglepő, mert mind tudjuk, elsőre nem feltétlenül úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnénk…

// /

Szerző: Répás Janka