Egy emlék a szabadság: Budapest kifutó IV. rész


Valami jár az utcákon – valami libegő, valami illanó, valami álomszerű –, ami boldogság és bánat egyszerre. Ha az ember utána nyúl, az üres levegőbe markol, mégis áthatja a tereket. Talán mi vagyunk azok. Egy megfagyott mozgókép a város, de kihallik belőle a stílus: a képesség egy merész választásra.


A Lumen nyitott kapui vagy bármelyik hangulatos vendéglátó egység most zárva van. Pár hete még élvezhettük egymás társaságát egy jó pohár sör mellett, ahogy Emese és barátai tették. A pszichológia szakos hallgató a tűz szót választotta önmaga jellemzésére. Szerinte az öltözködés diverz, turis a városban. Parán tolják a turizást a generációinkban – fejtette ki Emese, aki szerint a város reményteljes hangulatú.

Sokszor egy bajusz vagy egy szemüveg épp elég karaktert ad, hogy kitűnj a tömegből – magyaráztam Dávidnak, aki szerint ő maga nem a kiemelkedő stílus megtestesítője. Tetten érhető egy basic vagy egy specifikus ugyanolyanság, az emberek követnek egy bizonyos stílust, és azt hiszik, egyediek – mondta Dávid, aki zenész és hangmérnök egyaránt.

Ahogyan a hőmérséklet, úgy az emberek száma is csökken az utcán, de különleges karakterekkel még így is találkozhatunk. Enikő étteremvezető, szerinte öltözködés terén 3 kategóriára osztható a város: van, aki nagyon kifejező, de olyan is akad, aki pizsamában és papucsban is lejön az utcára, a legtöbben pedig a tipikus Zara, Bershka és ehhez hasonló fast fashion vonalat képviselik. Enikő erős nő, soha semmit nem ad fel, de azért elárulta, hogy az egyedüllét, amikor senkire nem lehet számítani, mikor egy személyben vagy az édesanyád, édesapád, barátod és a szerelmed – az meg tud változtatni.

Az én koromban? – csendült fel a kérdés, mikor szóba elegyedtem Mariannal a cikk kapcsán. Márpedig a divat kortalan, akárcsak az a kedvesség is, ami sugárzik ebből a tüneményes hölgyből. Az emberek nem elég merészek, cserébe egyhangúak, ódzkodnak a változástól, tisztelet a kivételnek – osztotta meg gondolatait Mariann. Ő magát alkalmazkodó, kreatív személyiségnek írja le, aki mindig mindenben meglátja azt, amit senki más nem – már gyerekkorában is ilyen egyéniség volt.

// /

👉 A Budapest kifutó többi részét INNEN éritek el!

Szerző: Versánszky Dalma