„Az élmény a lényeg” – Interjú Németh Nórával


Németh Nóra a forma-, az üveg- és a kerámiatervezés területén egyaránt otthonosan mozog. 5 éve végzett a MOME-n, azóta általános iskolai tanárként dolgozik, és nagy sikerű workshopokat vezet az Apacuka Ceramicsnál. A pályakezdésről, útkeresésről és az Apacukáról is beszélgettünk.


Mesélj egy kicsit a tanulmányaidról! Mennyire jelentett nehézséget neked a munkakeresés egyetem után?

Sopronban végeztem formatervezőként, amit nagyon szerettem, mert sok anyagot megtanulhattunk használni; többek között az üveget és a kerámiát is. Innen jött, hogy aztán mesterre már a MOME kerámia szakára jelentkeztem. Diploma után elvégeztem még a tanárképzést, és ezzel egyidőben elkezdtem tanítani egy alternatív szakközépben óraadóként. Egyébként az egyetemi éveim alatt már vállaltam diákmelókat, úgyhogy engem nem ért különösebb nehézség ilyen téren.

Mikor jött el az a pont, amikor irányt váltottál és elkezdtél a formatervezés, illetve az üveg mellett kerámiával is foglalkozni?

Formatervezésen lehetett bútor- és autótervezésre, valamint szilikátra szakosodni, és én az utóbbit választottam. Itt tetszett meg az üveg, de a MOME-n ekkor még nem volt üvegműves mesterképzés, viszont kerámia szakon lehetett készíteni üvegből is diplomamunkát, azzal a feltétellel, hogy ettől még a diplomába kerámiaműves végzettség került. Igazából itt szerettem meg a kerámiát – volt rá lehetőség, hogy dolgozzak vele, és adott volt egy jó műhely.

Említetted, hogy egész korán tanári pályára léptél, tudsz erről mesélni?

Mivel nehéz szociális helyzetű gyerekekről beszélünk, ezért az iskola minden lehetőséget megragadott vizuális készségeik fejlesztésére. Így kerültem én is a képbe; kerámiafoglalkozásokat tartottam nekik délutánonként. Nagyon szerettem a srácokat, még kiállításunk is volt az Aurórában. Ezzel párhuzamosan kezdtem el dolgozni az Óbudai Nagy László Általános Iskolában, ahol a mai napig kerámiafoglalkozást tartok. Van már közös kis Insta oldalunk is a gyerekekkel, ami Váradi School Ceramics néven fut.

Az Óbudai Nagy László Általános Iskola tanulóinak munkái (2020)

Ha jól tudom, műhelyfoglalkozásokat tartasz az Apacuka Ceramicsnál. Mikor kezdtél el itt dolgozni?

Igen-igen, a műhelyeket vezetem, tavaly tavasszal kezdtem.

Hányan szoktak részt venni egy-egy workshopon, és mi minden történt veled itt ebben az egy évben?

Hát, amikor elkezdtem itt dolgozni, akkor nagyon-nagyon sokan jöttek az órákra. Ez több dolognak is köszönhető volt, egyrészt ugye annak, hogy ekkor még nem volt koronavírus, másrészt pedig annak, hogy az óra ekkor még egyfajta „random” workshopként volt meghirdetve, amire akár az utcáról is betérhettek az érdeklődők. Volt, amikor ez már tarthatatlanná vált, mert időkorlát híján nem tudtuk egy ponton túl leültetni a folyamatosan érkező vendégeket. Ekkortól lett regisztrációhoz kötve az immáron hivatalosan is 2 órás workshop. Aztán tavasszal, ahogy jött a vírus, elmaradtak az órák, időközben átköltözött a cég is egy jobb helyre. Így szeptemberben már egy új környezetben, 8-9 fővel indulhattunk újra.

A honlapon is szereplő termékek készülnek el egy-egy workshop alkalmával, vagy vannak egyéni igények?

A minták, amikkel dolgozunk, alapvetően tányérokhoz – azoknak többféle verziójához –, illetve tálalókhoz alkalmasak, így elsősorban ezek készülnek nálunk. Természetesen vannak mintatányérok kihelyezve, hogy ha valamelyik megtetszik, akkor olyat, vagy ahhoz hasonlót lehet csinálni, de rengeteg választási lehetőség van; az edény formája, az agyag színe, a minták és a mázak mind-mind lehetőséget adnak az egyéni választásra.

Szoktak speciális kérésekkel fordulni hozzátok? Hogyan kezelitek ezeket?

Igen, de nincs ezzel semmi probléma, örömmel fogadjuk a kreatív ötleteket. Ezeket általában közösen kell kiagyaljuk, hogy hogyan valósulhatnak meg. Készült már nálunk bögre és kaspó is. Volt olyan is, aki a saját mintáját szerette volna a tányéron viszont látni, ehhez elhozta a saját linómetszetét a workshopra.

Szerinted mitől ilyen sikeresek az órák?

Nagyon könnyű és egyben látványos technikával dolgozunk, egy ilyen workshopnál pedig az élmény a lényeg, hogy tényleg mindenki meg tudja csinálni, amit elképzelt.

// /

Az Apacuka Ceramics munkáit megtaláljátok a honlapjukon, ahol rendelni is tudtok tőlük!

Szerző: Veres Dóra