Békegalamb konzervdobozból – Elindult a Plakátváros projekt


Modern magyar művészplakátokból nyílt szabadtéri kiállítás két ferencvárosi helyszínen. A 68 műalkotást felsorakoztató tárlat a Ferencváros Önkormányzata, a Magyar Plakát Társaság és az Opla Projekt együttműködésében jött létre. A Ferenc téren a Plakát Társaság alkotóinak munkáiból látható válogatás, a József Attila Lakótelepen pedig diákok alkotásaival találkozhat a közönség 2021 áprilisáig.


Füzes Anna: Szabadság

Mindkét művészcsoport misszióként tekint a plakátművészet köztéri rehabilitációjára. A Magyar Plakát Társaság a plakát műfaji hagyományainak és szellemének ápolása érdekében alakult 2005-ben, azóta közel ötven egyéni- és csoportos kiállítást rendezett. Szervezésükben jött létre a PosterFest című kiállítás- és eseménysorozat 2016-ban, amely egy hazai- és nemzetközi plakátgrafikai aktualitásokat bemutató, modern szemlélettel bíró platform Magyarországon és Európában egyaránt.

Huszlicska Áron: Home office dress code

Az OPLA egy művészeti projekt, amely kiemelten a plakátművészettel és ahhoz kapcsolódó művészeti jelenségekkel, irányzatokkal foglalkozik. Céljuk a nemzetközi plakátművészeti élethez kapcsolódva a magyar plakátművészet életben tartása, népszerűsítése, valamint a klasszikus mesterek és az évről-évre felbukkanó fiatal plakáttal foglalkozó tehetségek közötti folyamatos párbeszéd működtetése, és a plakát egyedi vizuális költészeti nyelvének megőrzése. Eddig 17 projektet valósítottak meg, melyek között volt kiállítás, pályázat, workshop és egyéb kapcsolódó programok.

// /

Forrás: sajtóanyag