Gyermekkorunk szériaszámokban – Papp Margaréta kiadványa a túlfogyasztásról


Papp Margaréta projektje személyes motívumokkal reagál egy meghatározó társadalmi problémára. A tervezőgrafika mesterszakos hallgató a monotonitás kérdéskörén belül a túlfogyasztással, valamint az azt megelőző sorozatgyártással foglalkozik. Gyerekkori játékaink felhalmozása egy általános jelenség, mégis meglepő látványt nyújt ez a vizuális leltár. Összefonódik benne a kiábrándító egyhangúság a nosztalgikus értékekkel.


„A személyes kötődés alapját a régi játékaim adták. Ezek az olcsóbb, silány minőségű játékok nem hosszú életűek, értékük hamar a semmivel lesz egyenlő, mégis emlékeket és ennek következményeként értéket képviselnek.”

A Monotone Mass párhuzamot von az egyhangú tömeggyártás és a gyermekkori játékok diverzitása között. Színek nincsenek, fekete lenyomatként láthatjuk a máskor vidám hangulatú gyerekjátékokat, melyek ebben a könyvben csupán egy végeláthatatlan sorozat részeit képezik. Az egyébként lágy tapintású, kedves plüssök, babák és Lego figurák elveszítik egyedi jellegüket. Habár a vizuális megfogalmazás eltér a megszokott gyerekjátékok világától, a motívumok hosszas vizsgálódás után mégis felismerhetőek.

„Mindezek előzménye és a fő inspiráció Michael Wolf fotósorozata volt. Öt kínai játékgyár munkásait és életkörülményeit örökíti meg, amik számomra vizuálisan elsöprők és megdöbbentők.A gyári munka, itt a játékok gyártása materiális, kézzel készül és sokszor kosszal jár. Ezt az érzetet akartam elérni a lenyomatokkal.”

A Monotone Mass a maga visszafogottságával, de valóban reflektál szociális kérdésekre, a gyári munkások mindennapjaira, a játékok tömegcikké válására. Sajátos nyelvezettel von párhuzamot a gyermeki naivitás és az egyhangúság között – így sűríti szériaszámokba gyermekkorunk emlékeit.

// /

A tervek a MOME Tervezőgrafika MA szakán születtek

Kurzusvezető tanárok: Balla Dóra, Gryllus Ábris, Ulrich Sára

Szerző: Urbanovics Eszter