Képzeletbeli lények mesés élete – Molnár Rebeka portfóliója


Rajzolni lehet a saját örömünkre vagy mások örömére a legjobb persze, ha a kettő egyszerre teljesül. Molnár Rebeka munkáinál úgy érzem, ez történik. Érdekelni kezdi valami, aminek teljesen a mélyére ás, és amit ott talál, a titokban, a mesében, a nagyító alatt, azt hozzáférhetővé teszi illusztráció, animáció vagy játék formájában. Mindenki örömére.


Molnár Rebeka: Boszorkányok és Békák dala (sorozat)

Az első szó, ami eszembe jut Rebeka munkáiról, az a kíváncsiság. A kíváncsiságból szemlélődés lesz, abból pedig egy ponton vizuális produktum. Hatalmas képzelőerő, amit hozzátesz a valóság elemeihez, vagy épp képzelt lényeknek teremt olyan karakterizáló jegyeket, amelyektől szinte valóságossá elevenednek.

Valós lények képzelt tulajdonságaival dolgozik a Bestia Lapidárium. Az illusztrációs sorozat antropomorf állatokról és varázserejű kövekről szól. Rebeka a projekt során mágikus kövekhez kapcsolódó legendákat dolgozott fel, a történetekben szereplő állatokat mágikus tárgyaikkal együtt ábrázolta.

Molnár Rebeka: Vázlat a Time Witch játékhoz

Diplomamunkája a prágai UMPRUM egyetemen egy iskolásoknak fejlesztett logikai játék volt. A játékosok egy boszorkánytanonc bőrébe bújhatnak bele, és logikai játékokon keresztül szerezhetik meg a kristályokat, amelyek segítségével időutazóvá válhatnak. A diplomamunkához kapcsolódó kutatás témája a mobiljátékok tanító aspektusa volt, ahol arra volt kíváncsi, hogyan fejleszthetik a képességeiket a gyerekek kikapcsolódás közben.

Molnár Rebeka: Time Witch

Korábban ugyancsak Prágában ismerkedett meg a cseh báb fogalmával és a stop-motion animációval, amiben „a legapróbb részleteket is kidolgozó figyelem és alázat” volt inspiráló a számára. Ebben a szellemben készült Poszméh című természetfilm animációja.

Molnár Rebeka: Poszméh
Molnár Rebeka: Méhecskehotel

Portfoliója sok izgalmas dolgot rejt, felbukkannak benne békák, boszorkányok és méhek. Legújabb kezdeményezését Bernát Barbival együtt valósítja meg: a Civillusztrátor adományrajzok eladásával gyűjt civil szervezeteknek, így az adományozók és az adományozottak egyaránt gazdagabbak lesznek valamivel.  Itt teljesül az illusztrációnak az a varázsereje –  mágiával vagy anélkül  – , hogy a csoda nemcsak papíron vagy a képernyőn, hanem azon túl is létrejöhet.

// /

Molnár Rebeka |  Honlap | Behance | Instagram

Civillusztrátor | Instagram | Facebook

Szerző: Gáspár Sára