Mesék a fizikáról – Illusztrációs könyvtervek a Kipakoláson


Miért nem süllyed el a vízben a víziló? Mi történik, ha a gepárd a fénnyel akar versenyt futni? Mik a nyúl életének termodinamikai törvényei? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat Markéta Baňková: Szarka az entrópia birodalmában c. könyve, aminek a borítóját és belíveit ezúttal másod- és harmadéves grafikus hallgatók álmodták újra. Hagyományos offline kiadványok, e-könyek és olyan rendhagyó koncepciók is készültek, amik az olvashatóság határait feszegetik.


Hegyessy Bercel

Bercel illusztrációi különlegesek. Mintha az állatok, növények és egyéb tárgyak valamilyen antik kultúra kőfaragásairól léptek volna át a digitális kijelzőkre. Ezzel a poszt-modern gesztussal állnak össze az archaikus és modern formák, az pedig már csak ráadás, hogy az illusztrációk – a sötét- és világos mód logikája szerint – fehér és fekete háttéren is működnek.

Nguyen Nancy

Akár azt is gondolhatnánk Nancy könyvéről, hogy már láttuk valamelyik könyvesbolt polcán. A borító figyelemfelkeltő, de a markáns színkontrasztok és betűk nemcsak kívül, hanem a teljes kiadványban is jelen vannak. A meseszerű illusztrációk helyenként kisebbek, itt-ott akár eltűnnek, valahol pedig teljes oldalpárt kapnak – egyszóval izgalmas, mint a természettudományok és az állatmesék rokonítása.

Maróti Márk

Márk projektje nemcsak magában a tárgyban, hanem vizualitásában is egy klasszikusabb irányt képvisel: minimalista, geometrizáló figurák, letisztult tipográfia, kép és szöveg javarészt külön-külön oldalakon, az egyensúlyra végig figyelve. A nagyvonalú figurák és a szűkre szabott tüköroldal mellett a négyzetes formátum is azt sejteti, hogy ezt a könyvet nem „buszon olvasgatáshoz” találták ki.

Vajda Borbála

A kiadvány frontján egy absztrakt kompozíciónak tűnő grafika fogadja a szemlélődőt, amiről – rövid vizsgálat után – kiderül, hogy konkrétabb, mint amilyennek tűnt. A szarka és különböző térbeli testek furcsa egyensúlyát láthatjuk, ez a körültekintően megszerkesztett balansz pedig a belső oldalakat is egyaránt jellemzi. Habár zuhannak a betűk, elcsúsznak a sávok, különböző helyeken bukkannak fel – egymástól akár eltérő – tipográfiai elemek, mégiscsak érződik a tervezői átgondoltság. Már-már tudományos a rend.

Venekei Dóra

Dóra jó érzékkel adagolt különböző grafikai komponenseket, hogy aztán saját ízlése szerint egésszé gyúrja őket. A szabadkézi, girbegurba vonalak mellett ugyanúgy elférnek a kollázsszerű kompozíciók, mint a neonszínű pöttyök vagy a címsorok játékosan kunkorodó betűi. Eltérő formai megoldások, amik ennek ellenére sem veszítenek egységükből.

További variációk a borítóra

Szabó Gyöngyi munkája
Németh Nikolett munkája
Gonda Soma munkája
Gelley Márk Levente munkája
Bokor Kata munkája

// /

A tervek a MOME Tervezőgrafika BA szakán születtek a Kontextuális design kurzus keretein belül.

Kurzusvezető tanárok: Marcell Tamás, Nagy László, Simon Péter Bence, Vatány Szabolcs

Szerző: Sipos Máté