Pingvin januárban, lepkét márciusra – Itt a TYPORIGAMI naptár


Megjelent a DE_FORM stúdió 2021-es naptára: vizuális világukhoz hűen, fekete-fehérben, geometrikus formák markáns játékával –  ezúttal viszont az (optikai) illúziók kiléptek a két dimenzióból.


Míg a 2020-as évben a stúdió naptárja az op-art formanyelvén mesélt a különböző hónapok hangulatáról, addig idén egy sokkal kiszámíthatatlanabb évet vizionál. Az alkotók saját bevallásuk szerint nem tudják elképzelni, mit tartogat a következő év, de egy nagy adag türelemre biztosan szükség lesz – erre reflektál a TYPORIGAMI koncepciója.

Az origami a bíbelődésről és a türelemről szól: egy darab papírt kell átlényegítenünk új dologgá. Ehhez precíznek kell lenni, pontosan kimérni, mit és hol kell meghajtani, a végeredmény pedig –  ha türelmesek voltunk –  egy egésszé állt papírtárgy.

A hónapok egyszerű szimbólumokban öltenek testet, miután elkészítettük őket az útmutató alapján, de a hangsúly valójában a folyamaton van. Talán ez is az üzenete a naptárnak: érdemes várni, lesz eredménye az erőfeszítéseknek. Még ha ez nem is látszik előre – akárcsak az érintetlen papírlapoknál.

/ //

DE_FORM | Behance | Honlap

Szerző: Gáspár Sára