Beavatás egy város titkaiba – Szorg Luca „Városi legendák/Rejtett történetek” projektje


Szorg Luca Rebeka készülő mesterszakos diplomamunkájában a komfortzónájából szeretne kilépni: mindig félt másoknak megmutatni tárgyait, most azonban köztéri munkák tervezésével nem tud kibújni a kényelmetlenül meztelen helyzet alól. Pécs városa, ahol az alkotások helyet kapnának, az egyik legrégebbi magyar város lévén rengeteg titkot rejt; ezeknek a felfedezésére invitál a Városi legendák/Rejtett történetek projekt.


A tervező szerénysége a készülő munkákban is megmutatkozik, a létrejövő alkotásokban a designer hátravonul, és alázatosan viszonyul a rendelkezésre álló történetekhez, az anyagok tulajdonságaihoz. A projekt így szervesen beilleszkedhet a város látképébe. Csak a szemfüles járókelő számára sejlik fel majd a szoborszerű objektumok tervezettsége  –  mint ahogy a legendák is csak a beavatottak számára hozzáférhetőek.

A történetek az idő múlásával fakulnak, egy bizonyos idő elteltével senki sem létezik, aki vissza tudna emlékezni rájuk, így azok tartják fent, akik többedkézből ismerik. Félreértik, kifelejtenek belőle dolgokat, másképp adják tovább. A homálytól azonban, mint a jó bor, évről évre egyre értékesebbek lesznek. A legendáknak ezt a különös tulajdonságát dolgozza át anyagszerűvé Luca: az üvegfelületek mögötti formák nehezen kivehetőek, elmosottak, misztikusak.

Luca az őszi félévét anyagkísérletezéssel töltötte, erről tanúskodnak a képek. Különböző fémeket vizsgált abból a szempontból, hogy hogyan reagálnak a forró üvegre. Miként megy végbe az anyagok metamorfózisa? A hő hatására megváltozik a színük, az állaguk, vagy változatlanok maradnak? Felismerhetőek lesznek az átalakulást követően is? Kutatása során a sárgaréz vált különösen érdekessé számára, amely olvadásakor buborékokat ereszt. A következő félévben ezzel az anyaggal szeretné folytatni a munkát, a buborékokat szeretné tervezői elgondolásai szerint irányítani.

A projekthez terv szerint egy applikáció is fog kapcsolódni, amelynek segítségével a várost felfedezni vágyok levehetik a homályt a tárgyakról, és ezzel együtt beavatást nyerhetnek a titokba.

// /

A diplomaprojekt témavezetője Borkovics Péter. A tervek a MOME Tárgyalkotás MA szakán születtek.

Szerző: Gáspár Sára