A test emlékezete – Pelle Petra Nyomok című fotókönyve


A japán kintsugi nemcsak egy eljárás, hanem egy életfilozófia is: a sérüléseknek nem az a feladatuk, hogy nyomtalanul eltűnjenek, hanem, hogy velük váljunk értékesebbé. Ezt a metamorfózist veszi alapul Pelle Petra Nyomok című munkájában.


Emberi testek részletei, hegek, sérülések. Olyan apró testi elváltozások, amelyeket másokon talán észre sem veszünk, de viselőjük örökre emlékezni fog keletkezésük történetére. Ezek a történetek most arany díszítést kaptak, hogy ne hibaként, hanem ékszerként tekintsünk rájuk.

,,Lássuk meg a szépséget a tökéletlen dolgokban, beleértve önmagunkat és embertársainkat is, így megszabadulhatunk a tökéletesség kényszeres keresésétől.”

A projektet a középkorból eredő japán technika, a kintsugi ihlette. Lényege, hogy a törött kerámiák repedéseinek mentén arany porral vegyített gyantával illesztik össze újra az egymástól elszakadt darabokat. A létrejött tárgy a réginél értékesebb, mivel már tartalmazza saját történetét, amelyből újjáépült.

Pelle Petra munkája is a sérülések szépségét hirdeti. Hogy azok nem hibák, hanem egyedi történetek lenyomatai. Az artbookban feltüntetett szavak tájékozódási pontokat nyújtanak az eredetükről: törölköző, játszótér, Balaton – ártatlan szavak, tárgyak és helyszínek fájdalmas emlékekkel.

A szép gondolatból egy elegáns, letisztult fotókönyv jött létre, amely egyáltalán nem tolakodóan szól nagy igazságokról, hanem tömören, oldalpáronként egyetlen szó segítségével nyújt iránytűt az asszociációk szabad útjának.

// /

Készült az Eszterházy Károly Egyetem, Vizuális Művészeti Intézetének Média és Design Tanszékén, Egerben.

Konzulens: Szigeti Csongor

Pelle Petra további munkáit ITT érhetitek el!

Szerző: Gáspár Sára