Mesélő bútorok Máltáról – Interjú Horváth Anna narratív designerrel


Horváth Anna Narrative Environments mesterképzést végzett Londonban a MOME építészeti alapképzése után. Élt Budapesten, Berlinben, Lisszabonban, jelenleg pedig Máltán alkot. Anna az AHA Object egyszemélyes képviselője: nem csupán építész, bútorokat, díszleteket és játékokat tervez, valamint illusztrációkat is készít. 2020 októberében nyílt Identity Design címen közös kiállítása Reda Amalou francia építésszel – bútorkollekciójáról, terveiről és a máltai mindennapokról is kérdeztük.


Mesélnél az egyetemi évekről és a Narrative Environments képzésről? Mit jelent a kifejezés?

Röviden annyit, hogy történetmesélés a háromdimenzióban. A hallgatók összetétele egyébként rendkívül vegyes volt, grafikusok, belsőépítészek, bútortervezők, de akadtak filozófia, szociológia vagy menedzsment területről érkezők. A képzés tulajdonképpen tértervezés: olyan tereké, amik történetet mesélnek. Például kiállítások tervezésekor a kurátor mellett ilyen szakembereket is bevonnak a látogatói élmény emelése céljából. Az eszköz szinte bármi lehet: anyagok, textúrák, színek, világítás vagy grafika.

Identity Design címet viselő kiállításod októberben debütált egy londoni galériában. Hogyan talált meg téged a galéria?

A Cromwell Place-ban megrendezett kiállítás kurátorai, Ferenczy Bálint és Marie Tourre de Robien kerestek meg. Bálintot régről ismerem, miután látta a Budapesten kiállított bútoraimat, megkeresett, hogy szeretnék megvásárolni a kollekciót. Az L!Puff egy 2017-es projektem volt, amit a londoni kiállítás előtt gyártottam újra.

Mesélnél az L!Puff történetéről?

Egy betonworkshopon készült bútor volt a legelső, az U széknek a prototípusa. A betonszék karfái közé újrahasznosított gumit feszítettem, ami meglepően kényelmesre sikerült. Mikor Berlinben dolgoztam, úgy hozta az élet, hogy haza kellett költöznöm pár hónapra, ami lehetőséget nyújtott arra, hogy a régóta fejemben lévő terveket kidolgozzam, kísérletezzek. Csabrendeken aztán kialakítottam egy műhelyt magamnak, a terveket pedig beküldtem a Párizsi Design Hét nyílt pályázatára. Mivel beválogatták a terveket, megvalósíthattam az első kollekciót, amit ki is állítottak Párizsban.

Az anyag- és színválasztást akár rendhagyónak is nevezhetjük, hogyan jutottál a végső megoldásig?

Szerettem volna különböző technikákkal kísérletezni, ezért a terrazzo-t választottam, aminek az egyik lehetősége, hogy üvegdarabokat keverünk az anyagba. Csabrendeken elmentem a helyi üvegeshez, akitől kaptam egy zacskó színes spektrum üveget, ezekből készítik a Tiffany lámpákat is. Nagyon tetszettek a színes darabok, így ezekkel kezdtem kísérletezni.

Az L!Puff második változata miben tér el az elsőtől?

A második kollekciót már Máltán készítettem, ahol a turizmus fellendülése miatt hatalmas építési és bontási láz vette kezdetét. Szabályozatlanul bontanak le értékes épületeket, helyükre sokszor silány minőségű, környezetükhöz nem viszonyuló szállodákat húznak fel.

Komoly problémát jelent az építési hulladék elhelyezése, hiszen lassan megtelnek az egykori bányák, ahova a törmeléket visszaszórják, és nincs terv a hulladék hasznosítására.

Ilyen törmeléket használtam a bútorkollekcióhoz. Mivel a beton nem környezetbarát anyag, a további darabokat geopolimerből, azaz cement nélküli betonból készítem. A második kollekció színvilága hasonló, mint az elsőé, csak kicsit sötétebb, érettebb.

Ha jól tudom, a legújabb munkád is Máltához kapcsolódik.

Igen, a Sorgi egy critical design kollekció, ami jól szemlélteti a narrative design komponenst az objektekben. Ez egy kültéri bútorcsalád újrahasznosított építési törmelékből, ami Málta közterein lesz elhelyezve: hat olyan máltai épület körül, amik lebontásra vannak ítélve vagy veszélyeztetettek.

Az újrahasznosítás visszatérő elem munkáidban: gumit, üvegtörmeléket, építési hulladékot használsz. Mi a megfontolás ebben?

Az újrahasznosítás, a környezettudatosság az egyetlen irány, amerre lehet haladni.

Máltán tervezed folytatni az életed?

Sok munkám van, mindig süt a nap, nagyon jó energiái vannak a szigetnek. Sokat köszönhetek Máltának, mivel a londoni tanulmányaimat a máltai állam fedezte, az új kollekciómra is kaptam egy nagyobb összegű támogatást. Egyelőre maradok, de szeretnék projekteket Magyarországon is. El tudom képzelni, hogy pár hónapot itt, pár hónapot ott töltök, a teleket viszont mindenképpen Máltán!

// /

AHA Objects: INSTAGRAM | HONLAP

Szerző: Kubinyi Hanna