Képpé tenni a zenét – Moravszki Kata hét albumborítója


A Secret 7” jótékonysági felhívása idén utoljára, hetedik alkalommal valósult meg. A Help Refugees szervezetet támogató akció lényege, hogy évente hét zeneszámhoz várnak lemezborítókat a pályázat kiírói. Mindegyikből száz darabot, száz különböző megjelenéssel bocsátanak eladásra – ezúttal Moravszki Kata pályamunkáját vesszük górcső alá.


Kata azonos vizuális világon belül valósította meg a hét különböző dal borítóját, az egyes alkotásokon főként szövegi inspirációk lenyomatait figyelhetjük meg. Megoldása azért is érdekes, mert nem egy multimédiás alkotás, ahol egyszerre tapasztaljuk meg a hang és kép játékát, hanem grafikai eszközökkel, színekkel és formákkal idézi fel a dalok hangulatát.

Vampire Weekend – Harmony Hall 

,,Anybody with the worried mind could never forgive the sight / Of wicked snakes inside a place you thought was dignified.”


A dal legerősebb, kódszerű képe a gonosz kígyó, amit Kata rendhagyó módon fogalmazott újra: az élet és halál között vezető úton, ahol már a startnál kés férkőzik az induló bokájába, bármerre is menjünk, elkerülhetetlen a kígyóval való találkozás.

Bob Dylan – Blind Willie McTell

,,Nobody can sing the blues / Like Blind Willie McTell”


A glóbusz és a nyilak Bob Dylan világjáró jellemére utalnak, valamint a képzőművészeti alkotásaiban is megjelenő vándorlás, elvágyódás motívumra. A két iránytű Bob Dylant és a dalban megidézett blues énekest szimbolizálja.

Koffee – Toast

,,Gratitude is a must”


A jamaikai énekes Toast című dala a háláról szól, ennek a profán leképezése a kenyér. Az érzés szilárdsága testesül meg az illusztrációban, mintha kőből készült volna a pirítós.

Arentha Franklin – One step ahead

,,I’m only one step ahead of heartbreak / One step ahead of misery / One step is all I’d have to take backwards / To be the same old fool for you I used to be”


Árulkodó a cím: egy lépésről van szó, amelyet hátrafelé és előrefelé is meg lehet tenni. Visszafele lépni gondtalan, előre fájdalmas. A grafika a túlgondolás őrjítő mozzanataira utal: ijedt szemek, szétrobbanó agy, káosz.

Miles Davis – Miles Runs The Voodoo Down

Miles Davis instrumentális zenéjében nincsenek megfejthető szövegi közlések, így a híres jazz zenész pezsgő kreativitása, energikussága köszön vissza a borítóról.

Foo Fighters – This is a Call

,,Them balloons are pretty big / And say they should Ever fall to ground / Call the magic marker


A dal néhány hónappal Kurt Cobain halála után íródott, a Nirvana egykori dobosa ezzel a mondattal integet, és egyben köszönetet mond egykori zenésztársainak. Ennek a gesztusnak egy szép, költői szimbóluma a léghajó.

The Internet – Come Over

,,Puppy love / Butterflies / Made you blush / You made my smile”


A szövegében nem túl összetett dal az ismerkedésnek arról a fázisáról szól, amikor még minden idilli, rózsaszín. Az ártatlan tárgyak forgataga egyszerre sugároz nyugalmat és mozgalmasságot – akárcsak egy friss párkapcsolat.

// /

Kata további munkáit INNEN éritek el!

Szerző: Gáspár Sára