Mindennapi átjáró – Tértorzulás a Kisföldalattin


Juhász Rebeka tervezőgrafikus hallgató őszi féléve során azután kutatott, hogy a magasabb dimenziókban mi történik a színekkel. Tanulmánya során a tér torzításával kezdett el foglalkozni, kísérletei eredményeként pedig egy izgalmas háromdimenziós render jött létre az 1-es metró egyik megállójáról.


A színtanban van egy mondás, miszerint a színeket három dimenzió mentén jellemezzük – meséli Rebeka, aztán gyorsan hozzáteszi, hogy ez az elmélet csak a mi dimenziónkban igaz. Minden magasabb dimenzióban úgymond szélesebb a valóság, a kérdés tehát felmerül: a negyedik dimenzióban valami elképzelhetetlen dolog történik a színekkel? Ebben a témakörben Pintér Gergő: Új Világok teremtése című könyve inspirálta, ami aztán sorvezetőt is adott a továbbiakban.

„Az agyunk az egymást követő »filmkockákat« folyamatnak érzékeli, de semmi sem garantálja, hogy a minket körülvevő tér és idő valóban folyamatos lenne.”

Rebeka ezt a gondolatot szerette volna valamiféleképpen feldolgozni egy olyan tér torzításával, ami sokak számára ismert, így esett az 1-es metró egyik megállójára választása. Az aluljáró ebben az értelemben nemcsak egyszerű aluljáró, hanem misztikus átjáró is, ami egy másik dimenzióba vezet.

Első lépésként photogrammetry technikával készített egy scant a választott térről: körülbelül 400 kép alapján – és egy program segítségével – felépítette a teret. Vannak viszont bizonyos elemek, amiket „nem szeret a program”, mint például az ismétlődő motívumokat vagy az egy irányból érkező fényeket. Rebeka a programot szándékosan összezavarta, a modell pedig eleve törötten, hibásan épült fel, ezután már csak ponthalmazzá kellett alakítani a teret, hogy a végeredmény egy lebegő pontfelhőből álló térrészlet legyen, ami digitálisan körbejárható: kellemes utazást!

// /

Rebeka további munkáit Instagram-profilján megtaláljátok

A projekt a MOME Tervezőgrafika MA szakán született

Kurzusvezető tanárok: Balla Dóra, Gryllus Ábris, Ulrich Sára

Szerző: Hermann Renáta