„Ahol a saját kreatív gondolatainknak semmi sem szab határt”


Több olyan stúdiót ismerünk, amik az egyetem alatt kialakult barátságokhoz vezethetők vissza. Így jött létre az Explicit Design Studio is, tagjai a Magyar Képzőművészeti Egyetem volt hallgatói: Kátay Hunor, Németh Sebestyén és Kovács Szilárd. Már a gólyatábor alatt összebarátkoztak, ráadásul hamar kiderült, hogy látásmódjuk, designról való gondolkodásuk tökéletesen megegyezik.


„A Képzőn egy olyan közegben fejlődhettünk, ahol már előttünk is több sikeres stúdió alakult, mint a Hidden Characters, Classmate Studio, Peltan-Brosz Studio, L2. Ezek a pozitív példák ösztönöztek minket arra, hogy egyesítsük erőinket, és az egyetem adta szabadságban kezdjük el felépíteni közös vállalkozásunkat, ahol saját kreatív gondolatainknak semmi sem szabhat határt.”

A stúdió 2017 óta létezik, az első években Ács Márton is segítette a vállalkozás beindítását, aki a mai napig tiszteletbeli tagjuk. Jelenleg Újlipótváros ad otthont irodájuknak, ahol elsődlegesen márkaépítéssel foglalkoznak – arra kértük őket, hogy mutassák be kedvenc munkáikat.

Grand Vetus Hotel

„Az óbecsei Takarék és Hitelbank épülete szecessziós stílusban épült, így központi témája a természet. A márka megteremtésénél is ezt vettük alapul. Az emblémán egy virágszerű motívum köszön vissza, ami a növények növekedését vagy a forrásokat is jelképezheti, absztrakt értelemben pedig az épület nyitottságát. A nonfiguratív jel egyesíti magában a szecesszió filozófiájának két alapkövét, a klasszikus értékrendet és a modern gondolkozást.”

Vívó-világbajnokság 2019

„Óriási megtiszteltetés volt a budapesti vívó-világbajnokság emblémáját megtervezni. Egy olyan rendszert hoztunk létre, ami minden felületen, bármilyen méretben működik. Ötvözi az optikai játékot a vívó felszerelés leglátványosabb elemével, a maszkkal. Mivel a rendezvényen 5 méteres vagy akár 1 centiméteres méretben is meg kellett jelennie, úgy döntöttünk, hogy egy reszponzív emblémát tervezünk, ami minden esetben ugyanazt a vizuális élvezetet nyújtja.”

B BOP FERMENTORY

„Cserniczky Botond sörfőző keresett meg minket, hogy az újonnan érkező sörszériáinak egységes arculata legyen. Boti mindegyik főzet készítésénél a zenéből merít inspirációt, ezért a címkéken látható grafikák is a zene kreatív energiáira utalnak. Nemcsak a brandinget, hanem az art direction jellegű munkákat is imádjuk, ahol »a már elkészült ételt mi tálalhatjuk«, ilyenkor kezdődnek a kísérletezések. Az egyik sör, az Amandla Solea esetében jégtömbökbe fagyasztottuk a dobozokat, így tudtuk – az olvadás folyamata során – a tökéletes fotókat elkészíteni.”

Hello Copenhagen

„A Hello Copenhagen jegyzetfüzetek gyártásával foglalkozik, figyelembe véve a környezetvédelmet, a kultúra ápolását, valamint a mai ember igényeit. A noteszeket Dieter Rams tervezési alapelveivel összhangban alkottuk meg. Nem túl nagy, nem túl kicsi. Nem túl vékony, nem túl vastag. Viszont tökéletesen beleillik táskába vagy kézbe. Koppenhága építészeti remekműveit a 32 oldalas, középső fűzött ív mutatja be.”

Vál Település Nívó-díja

„A díjsorozat 2019-től adományozható olyan magas teljesítményt nyújtó polgároknak, akik a községből származnak. Ennek a nemes gesztusnak az elismerése ez a bronzból öntött díszpolgári medál, valamint a szövettokban található aranyozott oklevél. Az embléma – a hét csillag együttesével – a község polgárainak összetartozását jelképezi. Különleges élmény volt úgy megtervezni, hogy végül bronzöntvényként is helyt kellett állnia.”

// /

👉 Olvasd el a Classmate Studio két tagjával készült cikkünket!

👉 Vagy nézelődj tovább az Explicit Design Studio honlapján!

Szerző: Rideg Rebeka