Rátalálni az ideális alkotótársra – Hidvégi Anna és Koroknai Kira duója


Amikor több független alkotó dolgozik egy grafikai projekten, általában alkalmi jelleggel történik. Ritka az olyan szoros együttállás, ahol több munkát is ugyanaz az alkotópáros valósít meg. Mégis mi szükséges ehhez? Hidvégi Anna és Koroknai Kira szerint barátság, szakmai és emberi alázat, hasonló vizuális látásmód, nem utolsósorban pedig kompromisszumkészség.


Magyarország arculatához szorosan hozzátartozik a bor és a borkultúra, emiatt egyáltalán nem ritka, ha egy grafikust címke vagy csomagolás tervezésével keresik meg. A túltelített piacon sok motívum közhellyé vált a bor témájú tervezésekben, szinte alig lehet újat mutatni. Hidvégi Anna és Koroknai Kira ennek az ellenkezőjét bizonyítják: csomagolásaik gyakran egyáltalán nem a bor fogalma felől közelítenek, hanem absztrakt formákba, hangulatokba, allegóriákba lényegítik az adott pincészet értékeit.

„Nem könnyű megtalálni a megfelelő alkotótársat a tervezőgrafikában, nekünk is megvoltak a magunk hullámvölgyei, személyiségben és tervezésben viszont kiegészítjük egymást. Előnyt kovácsolunk a különbségekből. Stílusban egyébként hasonló dolgokat kedvelünk, duónk ezen a közös vizuális látásmódon alapszik.”

Sebestyén

Egyik legutóbbi közös munkájuk Sebestyén Csaba borainak az újratervezése volt, ahol szerettek volna visszafogottan elegáns, de azért karakteres, játékos jegyeket megalkotni. Az organikus formák és a tiszta, klasszikus tipográfia összjátéka hívja elő a bor jellemzőit, az átlátszó lakk pedig egy taktilis réteggel egészíti ki a címkét.

Dúzsi Merlot Rosé

Dúzsi Tamás Merlot Rozé borához egy olyan csomagolástervet álmodtak meg, amely egyszerre szerény és nőies, nagyvonalúan szimbolikus. A kézi betakarítás fontos része a borászati folyamatnak, erre utal a pötty, mint szőlőszem szimbólum, és az itallapon fellelhető kéz formája. Letisztult megfogalmazás, egyedi és felismerhető a polcokon.

Tour de Dúzsi

,,Baráti összejövetelek, borozás, szőlőfajták házasítása és kerékpározás. Ezek keresztmetszetéből született meg a tandemen bicikliző fiatalok ötlete. Mivel a pincészet szeretett volna illusztrált címkét, ezért egy friss, vidám rajzban kezdtünk el gondolkodni, ami jól illik a bor hangulatához.”

Albus

Mind közül talán a legizgalmasabb megközelítés az Albus csomagolása, amely a vanitas csendéletek esztétikáját eleveníti fel. A külső csomagolás drámaisága a letisztult belsővel kontrasztot teremt. A fotókoncepcióban csendélet kompozíciókat hoztak létre a borok ízét visszaadó gyümölcsök és fűszerek megjelenítésével, így a fotók nemcsak a látást, hanem a szaglást és az ízlelést is bevonják a borral való ismerkedésbe.

// /

Hidvégi Anna | Behance |Instagram | Honlap
Koroknai Kira | Behance | Instagram | Honlap

Szerző: Gáspár Sára