Profilképkeret helyett – Lábjegyzet a pedagógussztrájk szolidaritási kampányához


Mivel is lehetne kezdeni egy lábjegyzetet, ami végeredményben a tanárok kritikán aluli bérezéséről szól? Frappáns statisztikák és szociálpolitikai megfigyelések híján azzal, hogy sosem vettem részt még semmilyen kampányban. Még csak egy árva profilképkerettel sem. A digitális lábnyomom szerint nem imádkoztam Párizsért vagy az Amazonas-őserdőért, nem maradtam otthon és nem vigyáztam senkire a világjárvány alatt, per pillanat pedig az ukrán emberek kiszolgáltatottsága sem érdekel. A Fizessétek ki a Tanárainkat kampány viszont alapjaiban más.


Molnár Rebeka


Meg kell fizetni a tanárokat – ez tényleg ennyire egyszerű. Mint egy profilképre nyomott bélyeg. Mert százakárhányezer forintból (plusz kafetéria!) komoly kihívás stresszmentes életet élni, túlórázni, a hiányzó kollégákat helyettesíteni, mosolyogva erőn felül teljesíteni, továbbképzésre járni, alternatív módszereket keresni, tanmenetet újragondolni, közben türelmesnek és megértőnek lenni, nem mellesleg kiművelni az emberfők sokaságát. Habár a szóban forgó kampányból egy valamire való marketing tanácsadó biztosan hiányolná a profilképkeretet, kortárs művészek és tenni akaró civilek így is szép számmal jelentkeztek, hogy kiálljanak a tanárokért.

Bernát Barbara & Stocker Alíz


A #fizessétekkiatanárainkat hashtag alatt elénk tárul egy olyan mikrokozmosz, ahol grafikusok, illusztrátorok, zenészek öntik formákba, dallamokba és szavakba egy-egy meghatározó iskolai emléküket. A kórusvezető örök érvényű szentenciáját, a rajztanár kedves megdorgálását, Attila bácsi életre nevelő tanácsát, vagy éppen Luca néni szórakoztató bemondását. Számomra pedig pontosan ez a keresetlen őszinteség az, ami annyira szimpatikus. Ahogyan organikus módon bomlik ki az igazság, nem árnyalatokat és bármiféle további kommentárt nélkülöző monolitként, amivel néhány klikkelésen túl érdemi teendő már nincsen. Kultúrcsőszködés helyett sok apró, élő, valódi történetet kapunk, ezek húzzák alá újra és újra a lényeget: a tanároknak korrekt megélhetést kell biztosítani. Ha pedig minden kötél szakad, akkor itt az idő sztrájkolni.

Borsa Aliz & Nádi Bogi


Orosz István


Balázs Szemmelroth & Molnár Renátó

// /

A kampány Instagram-oldalát INNEN éritek el, ha te is szeretnél csatlakozni, akkor az útmutatót ITT találod

Szerző: Sipos Máté