Tervezés három lépésben – Budapesten járt a Pixar művészeti vezetője


Imádja az embereket, kisugárzása extravagáns, megjelenése kortalan – egy modern Diana Vreeland, aki nem mellesleg példaképe is. Deanna Marsigliese neve sokak számára új lehet, ám karakterei annál ismertebbek. Tíz éve dolgozik a Pixar Animation Studios-ban, személye szorosan kapcsolódik több Oscar-nyertes animációhoz. Munkamódszerének praktikáit – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tartott – teltházas előadásában taglalta. Beszámoló.


Marsigliese sokáig azt gondolta, nem rendelkezik csak rá jellemző, összeszedett alkotói rendszerrel, ehhez képest – évtizedekkel később – előadását három konkrét téma köré fűzte fel. Elmondása szerint saját alkotói workflow-ját az intuíció, a kíváncsiság és a jelentés hármasa határozza meg. Habár felvázolt rendszere túlságosan is univerzálisnak tűnhet, éppen ezért nyújthat minden tervező számára segítséget – rutinos animációs szakembertől kezdve pályakezdő formatervezőig.

Intuíció

Sok tervezéssel foglalkozó ember találkozik az alkotói szorongás fogalmával, a túlgondolás jelenségével, majd saját útjának megkérdőjelezésével. Vajon elég jó, amit csinálok? – hangozhat a kérdés. Deanna éppen ezért – a munkafolyamat legelején – mindig a megérzéseire hallgat, szerinte ez önmagunk elfogadását és munkáink megbecsülését eredményezi.

„Ha intuitívan dolgozom, az sokat segít abban, hogy az érzéseimre fókuszáljak, ne a tényekre. Az érzelmek sokkal fontosabbak a történetmesélésben is. Így lépünk kapcsolatba egymással is.”

A Luca (2021) fejlesztése során már a koncept vázlatoknál igyekeztek intutitív módon fogást találtni a témán: a gyermekkori rajzokra jellemző, egyszerre vidám, színes és vibráló atmoszférát próbáltak megteremteni. Ehhez olyan technikát választottak, ami gyors, lendületesen tudja visszaadni a nyers ötleteket, így esett a választás a kollázs technikára, ami egyszerre alakít formát, textúrát, valamint színeket.

A Soul (2020) című film fejlesztésénél, egy közös brainstorming után, alkotótársának vázlata ébresztett benne egy szikrát, amely azonnal cselekvésre késztette. Drótból szobrokat formált, amelyek végül a karakterek alapjai is lettek. A nap fénye később úgy világított rájuk, hogy valamiféle éteri, megfoghatatlan jelleggel ruházta fel a figurákat, ez az ösztönös ráérzés pedig abszolút illett az alapkoncepcióhoz, ami aztán a karaktertervezőket is inspriálta.

Kíváncsiság

Ahhoz hogy kíváncsiak legyünk, nem szükséges milliókat költeni – meséli Deanna. Elég sétálni a belvárosban, akár körbenézni a saját életterünkben. Az Inside out (2015) tervezése során például otthona, San Francisco utcáit járta – fejben gyakorolt.

„Találd meg a kreativitás szikráját a barátaidban, a családodban! Ne hagyd figyelmen kívül azokat a dolgokat, amikről azt hiszed, hogy már jól ismered!”

A Luca (2021) alkotása során lehetőségük volt elutazni a stábbal a történet alapjául szolgáló helyszínre, Cinque Terre-re. De a kíváncsiság már az indulás előtt felébredt bennük: végignéztek rengeteg olasz kultfilmet, valamint több ezer 20. századi fotót. Mire megérkeztek, az egész egy játékká vált, elvárások nélkül követték a helyieket, hátha így kerülnek közelebb a valódi dolgokhoz. Egyik karaktertervező társa annyit tanulmányozta az ottani falakat, hogy az utazás végére fejből le tudta volna festeni a helyszín összes repedését és mintázatát.

„Az a sok száz óra, amit a kíváncsiság állapotában töltöttem, odáig vezetett, hogy 43 karaktert rajzoltam meg 3 óra alatt. Leültem, és csak kijött belőlem.”

Mikor aztán – pár nappal az utazás után – megmutatta az első terveket, nem hitték el, hogy ennyi idő alatt, ilyen minőségű rajzokkal állt elő. A tanulság számára is az volt, hogy alapos utánajárással már minden a fejében volt, mire leült tervezni.

Jelentés

A jelentés, a mélyebb tartalom tudja a karaktereket valódi, érett hősökké varázsolni, amit sokszor a legapróbb részletek, az utolsó simítások tesznek egyértelművé. Habár Marsigliese szenvedélye a divat, imádott hobbija a ruhák gyűjtése, többször hangsúlyozta, a lelkesedés általában nem elég.

Lehet izgalmas formákkal önbizalmat gerjeszteni magunkban, elképesztő rajzi képességekkel elfedni gyengébb elemeket, de amíg nincs meg a miértje, nem fog működni. Egy művésznek tudnia kell, hogy mit szeretne képviselni – erre az első, Pixaros munkája során jött rá, amikor a Hihetetlen család 2 (2018) filmhez készített koncepteket. Ha hiteles karaktereket szeretnénk alkotni, muszáj átélni a cselekmény által körülhatárolt világot, nem utolsósorban pedig a szereplők érzéseit.

Az esemény végén egy hosszú kérdezz-felelek szekció vette kezdetét, ahol szinte azonnal felmerült az egyik legfontosabb kérdés: fiatal tervezőként, pályakezdőként hogyan manifesztálható mindez? Deanna válasza pedig aktuálisabb volt, mint valaha: tervezni bárki megtanulhat, ami fontosabb, hogy meg tudjuk-e mutatni azt a gondolkodást, ahogyan mi állunk a világhoz. A gondolatokat nehezebb egyértelművé tenni. Ennek elsajátítása pedig nem rajzórák, hanem szemlélet kérdése.

// /

Szerző: Mikus Dóra