MOME Kipak: Építészet/Gasztro


A BA-s építészkipakolás ebben a félévben a gasztro jegyében telt. Az elsőévesek feladata opcionálisan egy új struktúrájú fóliasátor vagy egy választott borászathoz kapcsolódó szabadtéri borozóhely tervezése volt. A másodévesek egy konkrét zebegényi telekre terveztek családi házat és bio-boltot meglehetősen részletes guide mentén (a család igényeinek, a ház adottságainak megfelelően). A harmadévesek pedig egy sárvári történeti épületet alakítottak át úgy, hogy az átmenetileg kézműves gasztroudvarként üzemelhessen. Az egyes feladatok különböző képességeket mozgattak meg – eltérő tervezői szabadsággal, megkötésekkel. Horváth Rebeka (BA2), Pomázi Renáta (BA3) és Tasnádi Gergő (BA2) írtak saját koncepciójukról:

 

tasnádi3t-tile

Tasnádi Gergő makettje

 

Tasnádi Gergő: “A háznál alapvetően fontos volt, hogy a bolthelyiség a két utca metszésében legyen. Megjelenésében a hagyományos nyeregtető mellett döntöttem a Zebegényi környezetbe való illeszkedés miatt, anyag használatában és a homlokzatkialakításban tér a környezetétől. Az alaprajznál a fő elv az volt, hogy a legfontosabb helyiségek, hálószobák, nappalik (2db), konyha kertkapcsolattal rendelkezzenek. Sikerült az egyik fürdőt is így kialakítani.”

 

Pomázi Renáta makettje

Horváth Rebeka makettje

 

Horváth Rebeka: “A koncepcióm alapját két, a főutcára párhuzamosan, egymástól eltolva elhelyezett független, de üvegházzal összekötött épülettömeg adta, amelyek között megosztva helyeztem el a különböző funkcióknak megfelelő tereket. Így az utcafront felől található épület a bolt és a közösségi terek funkcióját látná el, míg a kert felé forduló épület teljesen a családtagok személyes igényeit szolgálná.

A köztes üvegházban téli kertet képzeltem el, mely egy nagy megnyitással láthatóvá válna a nappaliból és a konyhából is.

A célom az volt, hogy tágas és fényes tereket hozzak létre, főképp a közösségi funkciójú helyiségek esetében, így a tervemben kiemelt hangsúlyt kapott az egybe nyitott nappali-étkező-konyha hármas üvegházzal létrehozott kapcsolata, mert a családtagok napközbeni tevékenységét erre a területre koncentráltan képzeltem el.”

 

pomázi2-page-001_web

Pomázi Renáta makettje

 

Pomázi Renáta: “A féléves tervezési feladatunk egy sárvári századfordulós ház új programokkal való ellátása, átalakítása volt. A ház később, valószínűleg lebontás és teljes áttervezés után mint szakiskola fog működni, gasztronómiához, illetve a földműveléshez kapcsolódó szakokkal. A tulajdonossal való beszélgetések során az is kiderült, hogy a város életébe is szeretnének befolyni, kisgyermek foglalkozásokkal, étterem nyitásával. Ezekből én leginkább a gyerekeket és a piacot tartottam fontosnak, hiszen ezek tudnak az átmeneti időszakban leginkább a lakosok hasznára lenni. Projekt és piactérré alakítottam a ház egyszintes részét, ami mint melegház is üzemelni képes. A berendezés a gyerekek perspektívájára reagál, az összes bútor alulról festett, ahonnan legtöbbször csak ők látják, felülről csak a szerkezetet alkotó festett tiplifák adnak színfoltokat a térnek. Helyet kapott még egy kicsi látványkonyha, egy emeleti nagyobb összefüggő tér, mint többfunkciós tér, és az udvaron egy kert, fűszernövényekkel és zöldségekkel, amik a konyha igényének egy kis részét képesek biztosítani.”

// /

Pupli Dorottya írása

Makettek a nyitógalériában: 1_Horváth Rebeka / 2_3(fotó:Juhász Ákos)_Pomázi Renáta / 4_5(fotó:Kustos Nikolett)_6_Tasnádi Gergő