A furcsa szobor: a kelta Vénusz nyomában – Karakas Alexandra publicisztikája Dublinból


(c) Karakas Alexandra

(c) Karakas Alexandra

Dublin belvárosában, és azon belül is a rázósabb területeken flanőrködve felfigyeltem valami szokatlanra a házak ablakában: egy hófehér szoborra, ami egy fiatal nőt ábrázol. A hölgy testét a néző felé fordítja, jobb lábát kacéran felhúzza és azt megfeszítve hergeli vele a népet.

Egyik kezével támaszkodik, másikkal lábába kapaszkodik. Nyakát kissé hátradönti, majd mindezen kacérságot ellenpontozza szűzies lehunyt szeme és a hanyagul odavetett textília, ami az intim területeket fedi. Készülhetett volna akár carrarai márványból is, de nem abból készült. Törékeny gipszöntvény az ő teste, egy sokszorosított álom, egy túlsokszorosított, ugyanis legalább ötven helyen ütköztem már bele, és a kérdés nem hagyott tovább nyugodni: miért lehet ott ez a szobor a dublini házak ablakában, és mégis mi a jelentése?

Molly Malone szobra, Grafton Street, Dublin

Molly Malone szobra, Grafton Street, Dublin

Nyomozásom először néhány helyi lakos faggatásával indult. A kapott válaszok megrendítőek voltak: mint elmondták, az alkotás neve Lady on the Rock, és sokak szerint a jelentése, hogy a házban lehet venni heroint, a család egyik tagja börtönben van, szellemjárta hely, bordély vagy éppen, hogy a területet egy helyi banda védi és nem érdemes velük kekeckedni. Sokan meg vannak győződve, hogy a szobor Molly Malone-t ábrázolja, egy, nappal halárusként, éjjel prostituáltként dolgozó dublini fiatal lányt a 17. századból, akinek emlékét a róla elnevezett Grafton Street-i szobor, és egy örökzöld sláger őrzi.

A kérdést azonban ez sem oldja meg: miért raknák az emberek 400 évvel később Molly Malone-t az ablakukba és miért volna mindez titok? Minden válasz valami sötét és gonosz dologra utalt, semmi pozitív konnotáció, és mindez látszólag szöges ellentétben áll a szobor légies, naiv létezésével. Karen E. Till, a Maynooth University kutatója még messzebbre merészkedett. Cikkében a híres írországi mítosszal, a charlesforti White Lady-vel hozza összefüggésbe a szobrot. A legenda szerint a 17. században egy katona házasságot kötött egy helyi lánnyal, majd még aznap életét veszítette. A menyasszony hatalmas bánatában a tengerbe vetette magát, és azóta is ott kísért. Néhányan látni vélték Észak-Írországban is, olyannyira, hogy még napjainkban is a paranormális jelenségeket kutatók tucatjait vonzza a hely.

A valódi válasz részben sokkal prózaibb. Az akkor körülbelül hetven év körüli Henry Gardiner készítette el agyagból a szobrot, majd mivel a sokszorosításhoz nem értett, felkereste a RPM Supplies nevű különböző öntvényekkel foglalkozó céget, hogy elkészítsék számára a szoborról készült sablont. Két évvel később, 1995-ben Gardiner úr elhunyt, és a felesége nekik adományozta férje műhelyének teljes tartalmát. Ezután a vállalat jelképes áron továbbadta a formát a Dublin Mouldingsnak, ami azóta is rendületlenül gyártja a szobrot, és naponta körülbelül három darabot adnak el belőle. Néhányan dekorálják, lefestik és kompozíciókat alakítanak ki vele, de leginkább maga egyszerűségében pompázik. A Lady on the Rock jelenségre néhány művész is felfigyelt. Először Jessie Ward forgatott róla egy videót, majd a kaliforniai származású Jim Ricks készített egy tervezetet a szobor köztéri megjelenítéséről. Ricks kiemelte: a dublini lakosok már letették a voksukat a Lady on the Rock mellett. Miért kellene a köztéri művészetet kizárólag a felettes, magas kultúra jegyében kialakítani?

A Lady on the Rock legérdekesebb pontja azonban a legendagyártás. A lakosok rendületlenül magyarázatot keresnek és újabb és újabb történetekkel állnak elő arról, hogy mit is jelent a szobor és miért lett ennyire elterjedt. A jelenség most már önmagát generálja, és kitörni látszik Dublin belvárosából, és lassan de biztosan meghódítja a vidéket is. Ha valaki vásárolni szeretne belőle, akkor 20 euróért megteheti a Dublin Mouldingsnál.

// /

Karakas Alexandra a MOME designelmélet szakának hallgatója. Jelenleg második ERASMUS-félévét tölti Dublinban.