Több etika, kevesebb esztétika – Andres Lepik előadása a MOME-n


Andres Lepik a "Think Global, Build Social! + Builders" című kiállításon | FUGA | fotó (c) Kerekes Zoltán

Andres Lepik a “Think Global, Build Social! + Builders” című kiállításon | FUGA | fotó (c) Kerekes Zoltán

Március 24-én tartott előadást Andres Lepik kurátor a MOME auditóriumában, ahol az építészet meglehetősen friss, társadalmilag elkötelezett területére nyerhettek bepillantást az érdeklődők.

A Hello Wood és a Goethe-Institut Budapest szervezésében, a MOME, a Leier és a Layher támogatásával nyílt az ország első szociális építészeti kiállítása a FUGA-ban március 23-án. A Think Global, Build Social! + Builders névre hallgató esemény apropóján Andres Lepik, a külföldi szekció ötletgazdája is Magyarországra látogatott, hogy megismertesse a hazai közönséget kutatási témájával.

A New York-i MoMA volt építészeti kurátora, a Harvard meghívott előadója a kiállításhoz kapcsolódóan tartott előadást másnap a MOME auditóriumában, ahol nemcsak az építészet szociális oldalát igyekezett definiálni, de annak lehetőségeit is igyekezett felvonultatni.

Lepik előadása részben a 2015. novemberben, a KÉK-ben tartott prezentációjára épült, ahol rámutatott az urbanista sztárépítészet reprezentációjára a nyomtatott és online sajtóban.

A frissen felavatott futurisztikus, modernista épületeket bemutató címlapokon ugyanis éppen csak azok nem látszanak, akiknek és akikért terveznek az építészek: az emberek.

A szociálisan elkötelezett építészet, ha nem is ennyire konkrétan kimondva, de mindenképpen e tendencia ellenében alakult ki. A több mint tíz éve létező irányzathoz tartozók általában kevés támogatásból, ám annál nagyobb társadalmi felelősség felvállalásával igyekeznek egy egész közösség életét jobbá tenni az építészet eszközeivel. Ugyanerre utal az előadás címe is, az Ethics and Aesthetics, melynek kapcsán azon véleményének adott hangot a kurátor, hogy az építészetben nagyobb súllyal kéne megjelennie az etikai szerepvállalásnak, amellett, hogy esztétikai igényeknek is eleget teszünk.

Francis Kéré | Dano Secondary School | Burkina Faso | fotó (c) kere-architecture.com

Francis Kéré | Dano Secondary School | Burkina Faso | fotó (c) kere-architecture.com

Az előadó több olyan külföldi példát és tervezőt is megemlített, akik és amik lényegében alapkövei a társadalmilag elkötelezett építészetnek. Így például Francis Kéré-t, aki az afrikai Burkina Faso-ban született, ahol 2001-ben, európai tanulmányai után hazatérve építtetett a helyi közösség bevonásával egy általános iskolát. Az építész nemcsak stabil munkahelyet biztosított ezáltal az írni-olvasni tudók számára, ám minőségi oktatást is teremtett az elmaradott településen.

Alejandro Aravena | Elemental | foto (c) archdaily.com

Alejandro Aravena | Elemental | fotó (c) archdaily.com

Ugyanígy megemlítésre került Alejandro Aravena Elemental névre keresztelt épülettömbje, melybe szintén bevonásra került a chilei Iquique lakossága, alaposan felmérve a lakhatással kapcsolatos igényeiket. A 2005-ben átadott épületegyüttest szabadon alakíthatták az oda beköltözők és az erre adott támogatásból nemcsak újabb lakórészeket tudtak építeni maguknak, de mára egytől egyig vissza tudták fizetni adósságaikat is.

Az előadás során az is világossá vált, hogy nem kell feltétlenül más földrészre utazni, hogy társadalmi egyenlőtlenségeket enyhítsünk: nemrég például Ausztriában emeltek hajléktalanszállót a helyi önkéntesek bevonásával.

A szociális építészetről érdemes és kell is beszélni. Ezt a hézagot igyekszik betölteni immár 10 éve Andres Lepik és erre a feladatra vállalkozott itthon a Hello Wood egyik alapítója, a MOME-n doktoráló Pozsár Péter is az elmúlt években. A társadalmilag elkötelezett építészet fontosságát és menetelését nemcsak a Think Global, Build Social! + Builders kiállítás mutatja, ám az is, hogy a hamarosan megrendezésre kerülő Velencei Építészeti Biennále főkurátora most először olyasvalaki lesz, aki szociális problémák enyhítésén dolgozik. Ő pedig nem más, mint az Elemental megálmodója, Alejandro Aravena.

// /

 

Borda Réka írása