Budapest100 – Barangolások a Nagykörúton


(c) Markó Luca Zsófia

(c) Markó Luca Zsófia

Április 16-17-én ismét rengeteg ház nyitja meg kapuit a Budapest100 program keretén belül, amelynek idén rendhagyó módon a Margit és Petőfi híd között húzódó Nagykörút a központi témája.

A programsorozat 2011-ben indult, az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) összefogásából született, azzal a céllal, hogy egy olyan eseményt, hozzanak létre, ahol régi épületekkel és lakóik szövevényes történeteivel, múltjával ismerkedhetünk meg.

A program igazi ereje a civil összefogásban áll, a nyitott házak hétvégéje olyan városi ünnep, ami különböző társadalmi csoportokat és generációkat képes összekötni, ösztönzi a lakóközösségeket a közös gondolkodásra és újításra. Évről évre több tucat lakóház csatlakozik a kezdeményezéshez, az önkéntesek és a lakók közösen szervezett sétákkal, kiállításokkal, koncertekkel, vetítésekkel, játékokkal várják a látogatókat.

Idén a korábbi évektől eltérően nem a századik évükbe lépett épületeké a főszerep. A tematika változásra azért került sor mert száz évvel ezelőtt, az első világháború közepén nem épültek házak, így a szervezők új várostörténeti koncepciót kerestek. 120 éves múltra visszatekintő, több városrészt összekapcsoló Nagykörút rengeteg építészeti és várostörténeti szempontból izgalmas kulturális és történelmi jelentőségű épület található. Körbejárhatjuk többek között a  Szent István körút 1-et, ami egykor a Vígszínház Színésziskolájának adott otthont, ide járt például Jávor Pál is, a firenzei reneszánsz stílusban épült József körút 64-be, ahol ma több fiatal művész is él, az ő kiállításukat is láthatjuk majd. Benézhetünk sütit enni és gyerekprogramokra az Ybl Miklós  által tervezett Erzsébet körút 35.-be is. Az idei évben összesen 58 épület, a lakóházakon kívül mozi, színház, gyógyszerár és áruház, és nagyjából 200 program várja az érdeklődőket.

(c) Markó Luca Zsófia

(c) Markó Luca Zsófia

Az elsőre zsúfoltnak és zajosak tűnő körút házainak gyomrában derűs és nyugodt belsőudvarokat találunk. A szervezők fontosnak tartják, hogy ebben az évben ne csak a múlt kerüljön az esemény fókuszába, a Nagykörút jelenével és jövőjével kapcsolatban beszélgetéseket és urbanisztikai workshopokat szerveznek, ahol többek között arról lesz szó, hogy miként lehetne élhetőbbé és zöldebbé tenni a forgalmas útvonalat.

bp100-emblema-04_

// /

Markó Luca Zsófia írása