Az ősz legizgalmasabb esernyő-koncepciói #2


Újra jelentkezünk a MOME Design Intézetének esernyő-koncepcióival. Az elsőéves formatervezők Koós Pál és Kerékgyártó András irányítása alatt gondolták újra ezt, az elsőre triviálisnak tűnő, használati tárgyat. Szerkezeti, formai és funkcionális szempontból is friss ötletek születtek.

Tóth Ádám: Időtállóság 

tothadam-es11w

Tóth Ádám a hétköznapi esernyők gyengeségeiből kiindulva tervezett egy feszesebb és időtállóbb esernyőtípust. Az új szerkezeti elgondolásnak és felépítésnek köszönhetően egy szerkezetileg megbízható, elegáns kiegészítő született.

Zala Zsófi: Hordható esernyő 

2w

Ezt a kéz nélkül hordozható esernyőt a vállunkon viseljük, és csukott állapotban leginkább egy gallérhoz hasonlít. A tárgy akkor is használójánál lehet, amikor nem esik, ilyenkor kiegészítőként szolgál. Nem foglalja tehát a helyet a táskánkban, és bármilyen váratlan esőnél szárazon tart. Zala Zsófi esernyője íves formákból épül fel, amelyek a test vonalait követik.

Bodrogvölgyi Márk: Rain Update

Bodrogvölgyi Márk az esernyővel kapcsolatos elképzeléseink alapjaira kérdez rá: “mi mást jelenthet még ez a tárgy egy alkalmi védőeszközön kívül?” Olyan irányba indult el a tervezés során, aminek végeredménye egy alternatív esernyő-koncepció lett. Tulajdonképpen az esernyő inverzét hozta létre, amit nem a megszokott esős és hideg időjárásban használunk, hanem éppen fordítva: napsütésben. Nem az esőtől való védelemre koncentrál tehát, hanem éppen az eső előnyeit felhasználva véd minket a kánikulában. Ezt a hatást az ernyőbe épített vízpermetező-rendszer segítségével éri el. A vízpermet gyakoriságát és intenzitását a felhasználó szabályozza a markolatban található vízpumpával. Bodrogvölgyi Márk “esernyője” kellemes, hűs atmoszférát teremt az általunk generált „esővel”, ami nemcsak a meleg ellen hatásos, de egyfajta paródia-jelleget is kölcsönöz a tárgynak.

Cserba Anna: After You 

Processed with VSCO with hb2 preset

Cserba Anna mind formavilágban, mind anyaghasználatban újra akarta tervezni a klasszikus esernyőt. Az AFTER YOU azoknak szól, akiknek fontos, hogy a kezeik szabadok legyenek, viszont fejük és hátuk maximális védelmet kapjon esős időben. Általánosságban az eső nem jelent nagy problémát, viszont ha a táskánk beázik, nagyobb károkat szenvedünk el, mintha csak mi magunk válnánk vizessé. Az esernyő 5 db merev rétegből áll, amik a vállakra erősítve megspórolják nekünk, hogy kézben kelljen tartani az esernyőnket. A redők fedik egymást, egységet és teljes védelmet alkotva a fej és a hát fölött. Kényelmes, könnyű és rendkívül ellenáló a környezeti hatásokkal szemben.

Lukács Andrea: Rain Game

6w

A Rain Game ötvözi az esernyő és esőkabát nyújtotta pozitívumokat. Biztosítja a gyerekek számára a maximális biztonságot és kényelmet, miközben az önfeledt játéknak sem szab határt. Szerkezetileg három kisebb esernyőből áll, a fej fölötti részből és a két vállat lefedő íves formából. Ehhez kapcsolódik a testrészt védő, kétszeresére bővülni képes szárnyrész. Ez az esernyő teljes mértékben gyerekcentrikus; nem kell fogni, nincsenek szúró, éles végződései, a váza pedig ruganyos.

Sóti Bíborka: Umbrotella

soti-biborka_-umbrotella_3w

Az Umbrotella esetében a giroszkópikus hatásnak köszönhető, stabil forgás jelölte ki a formaterv irányát, ami nemcsak az esőre, de a szélre is reagál. Az ernyő palástja lényegében „kiforog” a szél útjából, és nem jönnek létre azok a formai és szerkezeti torzulások, amik következtében az ernyő tönkremenne. Sóti Bíborkát a szélforgók inspirálták. Esernyő-koncepciója a gyermekkornak azokat a kalandos felfedezéseit idézi, amikor először tapasztaljuk meg a környezetünk működését. Ezt a gyermeki izgalmat és friss lendületet szerette volna megjeleníteni a tervezés során, hogy a kellemetlen időjárásban is fenntartsa a szemlélő figyelmét a tárgy. Így létrejöhet egy nyitottabb vizuális élmény, az esernyőhasználat pedig többet is nyújthat, mint egy hibernált átutazást a borongós környezeten.

GALÉRIA

// /

A sorozat első része: 

Nem is gondoltad volna, hányféle formát ölthet egy szimpla esernyő – Esernyő koncepciók #1