Az ősz legizgalmasabb esernyő-koncepciói #3


Elérkeztünk a minden elemében, minden szinten, formailag és szerkezetileg újragondolt esernyők gyűjteményének záró szekciójához. Cikksorozatunk első és második részében láthattatok már PVC fóliás fesztivál-esernyőt, hajáktalan embereknek tervezett zsákszerű védőburkot, szélforgó ernyőt és elegáns kiegészítőket is. Lássuk, mit tartogatnak még nekünk a MOME elsőéves formatervezői!

Horváth Viktória: Epaulette 

Horváth Viktória koncepciója az esernyőhöz társított negatívumoktól próbál megszabadítani minket: nem foglal feleslegesen helyet, mégis kéznél van, amikor szükségünk van rá, és egykönnyen nem is tudjuk elhagyni. Olyan tárgyat tervezett, ami elsősorban öltözékkiegészítőként szolgál, miközben esővédő funkcióval is bír. A jobb vállon lévő vállrészben helyezkedik el a kihúzható csuklya, amit egy mozdulattal áthúzunk a fejünk felett, és beakasztjuk a bal vállon található kisebb vállrészbe. Ezáltal védve vagyunk az eső elől, miközben a két kezünk is szabadon marad, és az esernyővel közlekedők között sem maradunk észrevétlenek. Az Epaulette egyébként francia szó, és válldíszt jelent.

Németh Soma: Twinbrella

A Twinbrella olyan esernyő, amit egy, de akár két ember is használhat egyszerre. Az esernyő formavilágában, anyaghasználatában és működésében is merőben különbözik a hagyományos típusoktól. Ha széttekerjük, felülete megduplázódik. Az ily módon kinyitott ernyő tökéletesen fedi az alatta levőket. További előnye, hogy átlátszó anyagból készült, így folyamatosan láthatjuk, mi történik a környezetünkben.

Katona Brigitta: Contact

dsc_7w

Ez az elegáns kísérleti ernyő egyetlen textilfelületből áll, ami a fejhez illeszkedik, így nem kell kézben tartani. A széles karima látszólag biztonságot nyújt az eső ellen, azonban az anyaghiányoknak köszönhetően bizonyos pontokon a víz mégis közvetlenül a testünkhöz érhet. A nedvességtől az esernyő színe megváltozik: feloldódik a rétegek közötti festék, és láthatóvá válik a víz útja. A víz a karima aljához érve lefolyik, és megfesti a ruhánkat. Azoknak ajánljuk, akik szeretnek egy nyári zivatarban bőrig ázni!

Rózsavölgyi Liza: Lapulevél ernyő 

dsc_3160w

Rózsavölgyi Lizát a Kis Vakond egyik illusztrációja ihlette meg, amin épp egy lapulevél alatt keres menedéket a mese főhőse. Az ernyő szerkezete – mint egy levél íve – egyetlen rugalmas karbon szálra feszül, kiküszöbölve a hagyományos esernyők szerkezetéből adódó kényelmetlenségeket. A ruhára erősítethető karabiner és az esernyő másik végén található fogantyú segítségével megfelelő súlyeloszlást biztosít, és használója öltözékének részét képezi.

Szabó Juli: Shield for Us

Speciális élethelyzetre tervezte Szabó Juli saját esernyő-koncepióját. A szülő hordozókendőben viszi magával csemetéjét, miközben elered az eső. A jelenlegi eszközök nem nyújtanak kielégítő megoldást a baba és az anya együttes védelmére, így született meg a Shield for Us ötlete. A védőburok egy könnyed szerkezet segítségével jön létre, ami átlátszó anyagának köszönhetően biztosítja a megfelelő látásviszonyokat, és szabadon variálható mind a hason, mind pedig a háton történő gyerekhordozáshoz.

Zsadányi Janka: Esőre áll, elinduljak?

02_zsadanyi_janka_dsc_5830w

A Zsadányi Janka által tervett tárgynak két különös funkciója van: esernyő és reptethető sárkány egyben. Kétségtelenül hasznos kelléke lehet a szabadtéri programoknak, hiszen nem okoz dilemmát, hogy útnak induljuk-e, mikor már lóg az eső lába vagy maradjunk-e inkább otthon. Szellős időben játékként funkcionál, de könnyen esernyővé is alakítható.

GALÉRIA

// /

A sorozat előző részei:

Az ősz legizgalmasabb esernyő-koncepciói #2 

Nem is gondoltad volna, hányféle formát ölthet egy szimpla esernyő – Esernyő koncepciók #1