Vonalak és felületek – Polónyi István munkássága a Fugában


Polónyi munkássága a merész, hajtogatott lemezművektől, héjszerkezetektől a Ruhr-vidék sajátosságává vált, hajlított piros hidakon át napjaink lakóhíd-kísérleteiig ível. Olyan nemzetközileg elismert nevekkel dolgozott együtt, mint Rem Koolhaas, Claude Vasconi, Reichen et Robert vagy Jean Nouvel.

126_scheringag-92_2_resize

Építőmérnökként is nagy hangsúlyt fektet az esztétikai szempontokra – gyakorlatilag elválaszthatatlannak tartja a funkciótól, ezzel a mérnöki szerep mellett egyéni, művészi formanyelvet is beszél.

A Fugában megrendezett kiállítás átfogó képet ad Polónyi életművéről; karrierjének különböző szakaszaiból válogat projekteket, Az innovatív és izgalmas szerkezeteket interaktív modellekkel szemléltetik, amelyek megmutatják a húzó- és nyomóerők, a teherviselés, valamint a teherhordás hatásmechanizmusait. Ezek a modellek segítenek megérteni bizonyos szerkezeti elveket, amiknek az ismerete elengedhetetlen az építészeti struktúrák pontos értemezéséhez.

200_neuesforum-01_resize

A kísérő kiállítás, Tartószerkezetek művészete címmel arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként is kapcsolódik össze a tudomány, a konstruktőri látásmód és a művészet. Olyan Polónyi-követők kiállítása ez, akik magukévá tették a Polónyi-féle szabad építészeti gondolkodásmódot. Fő szempontjaik a hatékonyság, gazdaságosság, az elegancia és a művészi érték.

22_st-pius-67_resize

A munkák pályázati úton, a Magyar Mérnöki Kamara és a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara 2016-os felhívására érkeztek.

A két kiállítás együtt igazolja a tudomány és művészet termékeny viszonyát; és ez az az alapgondolat, ami fémjelzi Polónyi István életművét is.

// / 

FUGA Budapesti Építészeti Központ | 2016.10.06. – 2016. 10. 24.

Képek forrása: FUGA

Fábián Réka írása