Fiatal jelmeztervezők a Nemzeti Galériában – Textúra 2016


2016-ban harmadik alkalommal kerül megrendezésre a nagysikerű összművészeti előadássorozat, a Textúra a Magyar Nemzeti Galériában.

A Textúra koncepciója különböző művészeti ágak – a képzőművészet, az irodalom és a színház – összekapcsolódására épül. Tíz neves kortárs magyar szerző ír szöveget a múzeum gyűjteményéből kiválasztott egy-egy képzőművészeti alkotáshoz, amelyet aztán több előadás alkalmával tekinthetnek meg a nézők ismert színművészek tolmácsolásában a kiválasztott műalkotások előtt.

fotó 2016 © Nemzeti Galéria

fotó 2016 © Nemzeti Galéria

Az idei „Magyar Highlights” alcímet viselő előadássorozat különlegessége, hogy alapjául a Galéria gyűjteményének ikonikus, a magyar nemzeti kánont meghatározó műalkotásait választották ki. Ezeket értelmezik újra kortárs írók parafrázisai, és erre az elgondolásra reflektálnak a MOME divat- és textilszakos hallgatói által készített jelmezek is.

Az idei Textúra rendezője a Radnóti Színházból ismert Valló Péter. Ő kérte fel Remete Krisztinát a MOME Textiltervező Tanszékének oktatóját, hogy projektvezetőként irányítsa a jelmeztervezés folyamatát. Ez a színházi együttműködés nem volt előzmény nélküli, 2014-ben az Eszenyi Enikő által a Vígszínházban rendezett Lumpáciusz Vagabundusz című darabban már közreműködött a MOME Textiltervező Tanszéke, szintén Remete Krisztina vezetésével.

Tizenegy mesterszakos hallgató vett részt a munkában. A munkafolyamat szeptemberben kezdődött, a hallgatók a szövegek és képek megismerése után külön csoportokban tervezték meg az egyes színészek ruháját.

A részletes tervek októberben készültek el.  A „Magyar Highlights” központi témájának megfelelően a szervezőknek az volt a kérése, hogy a jelmezek a magyar nemzeti trikolor színeit tükrözzék, erre kellett tehát felfűzni az egész koncepciót. Ehhez segítségül szolgált a tervezőknek a tematikához kapcsolódó nemzetközi és hazai referenciák vizsgálata, mint például a közelmúltban a Use Unused által tervezett olimpiai formaruha.

fotó 2016 © Nemzeti Galéria

fotó 2016 © Nemzeti Galéria

fotó 2016 © Nemzeti Galéria

fotó 2016 © Nemzeti Galéria

Remete Krisztina elmondása szerint, mivel a piros-fehér-zöld színvilág önmagában is elég erős mind látványában, mind jelentéstartalmában, a tervezés során arra törekedtek, hogy a ruhák elsősorban az egyes műalkotásokhoz és előadásokhoz kapcsolódva teremtsenek hangulatot. A konkrét történeteket elbeszélő szövegek ezt erősebben meghatározták, míg az elvontabb szövegek esetében nagyobb teret kaphatott a tervezők fantáziája.

Bár a hallgatók túlnyomórészt utcai ruhákkal dolgoztak, mindvégig szem előtt tartották, hogy a jelmezek mégis progresszívak és izgalmasak legyenek. Több esetben maguk tervezték az anyagokat és ezt ötvözték a konfekció ruházattal, hangsúlyt fektetve ugyanakkor arra, hogy a többféle anyag egységes hatást tükrözzön.

Remete Krisztina kiemelte, hogy a Textúra, mint sokszereplős, a divat területéhez közvetlenül nem kapcsolódó produkció több szempontból is érdekes kihívást jelentett a tervezőknek, hozzátéve, hogy az együttműködést mindkét fél nagyon sikeresnek tartja.

GALÉRIA

// / 

Az előadássorozat december közepéig látható a Nemzeti Galériában, az alábbi időpontokban:

november 15. kedd 19.00 

november 24. csütörtök 19.00 

november 29. kedd 19.00

december 6. kedd 19.00 

december 13. kedd 19.00

A projektben résztvevő hallgatók listája: Gspann Zsuzsa, Györök Bori, Hegedűs Dóra, Lévai Zsófia, Nagy Brigitta, Nagy Zsófia, Ottlik Júlia, Pázmány Lilla, Poprádi Flóra, Szirtes Alíz, Vecsei Kinga Réta, Veszprémi Gabriella

Társ projektvezető: Szűcs Edit, egyetemi adjunktus

Popper Viktória és Hamvai Kinga írása