Design Miami 2016: A tizenegy legizgalmasabb stand


A Design Miami minden évben a kortárs design szcéna egyik legjobban várt eseménye. Decemberben idén is megrendezésre került Floridában. Aki nem lehettet ott személyesen, annak a Wallpaper magazin összeállítása tökéletes lehetőséget nyújt a betekintésre. Mi ebből a gyűjtésből szemezgettünk, és igyekeztünk kiválasztani a legemlékezetesebb darabokat.

giovani-beltran

Giovanni Beltran helyi designügynöksége szembement a tradicionális designstand elképzeléseivel, és berendelt négy grandiózus digitális enteriőrt, amelyeket Jonathan Gonzalez, Jonathan Nesci, Lex Pott és Deon Rubi közösen fejlesztett ki. A LED háttér feladata, hogy minden egyes kiállított designdarabnak megfelelő, saját és önálló filmszerű hátteret biztosítson, legyen az téli csodaország vagy tengerparti villa.

dm16_tabanliogliu_1_jrh2283_ps2_hires

A Flamingo Lounge egy teljes egészében pinkbe borított hall, amely a Tabanlıoğlu Architects műve, és fő inspirációjaként a John Waters és Mies van der Rohe kultfilmekben felbukkanó minimalista tereit idézi.

dm16_erastudio_1_jrh0612_ps_lores_0

A Chamber Galéria első alkalommal vett részt a kiállításon, és szobrászati formák eklektikus kollekcióját vonultatták fel; közöttük a New Tendency zöld kanapéja, de Mimi Jungneon szobaelválasztója is felbukkant.

design-miami-16-17

Friedman Benda standján két különböző set került szembe egymással. Az egyik installáció az Aszimmetrikus szimmetria nevet viseli, mise-en-scènes-ek párosítása, és 11 nemzetközi alkotó munkáit sorakoztatja fel. Az egyik oldalon például a Campala testvérek és Christopher Schanck, vad szín-kavalkádban bővelkedő, absztrakt kompozíciói tűnnek fel.

Hosszú évek fejlesztése után, végre megnyílt a Faena District. A Collins sugárúton található épületek közül az OMA hármat tervezett, egy retail bazárt, egy kocsiparkot és a fent látható, Faena Fórum névre hallgató művészeti központot. A kerület megvalósításáért felelős duó, Alan Faena és Ximena Caminos egy különleges performance keretében nyitotta meg az artcentert: egy olyan előadást dobtak össze, amely a középpontba az épület által biztosított építészeti elemeket állította. Az Egyszer Velem, Egyszer Nélkülem enteriőrének megtervezéséért Shohei Shigematsu építész felelt, a zenét Dan Siegler szerezte, a kosztümökért Sybilla divattervező felelt, és a Miami City balettiskola növendékei által bemutatott táncot pedig Pam Tanowitz koreográfus állította össze.

Arik Levy és a spanyol Compac surface gondozásában állt össze az egyedi kvarcgyűjtemény, amely Jég néven a Compac bokszában volt kiállítva. „Ezek a lemezek olyan gyönyörűek, mint egy fali festmény, és olyan erőteljesek, mint egy ősi kőzet.” – mesélte a projekt tervezője, aki többek között azt is megosztotta a látogatókkal, hogy a tárlatot az arktiszi befagyott jeges tavak felszíne inspirálta.

design-miami-16-05

Az olasz származású Cristina Celestino tervezőnő a Fendi Happy Room-jával csalt mosolyt a látogatók arcára. A divatház kérésére jött létre az első utazó VIP szoba, amelyben főként a pasztellszínek uralkodnak. A bútorok között van egy rókaprémmel díszített kanapé és fotel, egy állótükör, egy keleti alabástrom-bronz ötvözetből készült pipereasztal és a már szinte talajt súroló márvány asztalok.

design-miami-16-01

Atelier Biagetti NO SEX címmel ellátott installációját korábban már kiállították a milánói Salone del Mobile-ben, de itt sem maradhatott ki a Patricia Findlay által összeállított Curios kiállításból. A tervezők, Alberto Biagetti és Laura Baldassari szavaival élve az installáció „a tökéletes helyszín a pszichológiai konfrontációk kiéléshez, amely egy csavarral újragondolja Sigmund Freud egykori stúdióját.”

natuzzi_0

Az olasz Natuzzi cég Fabio Novembre építész és designer segítségével teljesen átalakította a Miami Design Kerület „főhadiszállását”. Azon kívül, hogy létrehoztak egy egyedi építészeti installációt, amely a NO SEX-hez hasonlóan már szintén debütált korábban Milánóban, kiviteleztek egy űrmozihoz hasonló enteriőrt, amelyben a sorokat az ikonikus Natuzzi Revive fotelek teszik ki.

installation_by_andrew_kudless_1

A francia Perrier-Jouet pezsgőház összefogott Andrew Kudless-el, és közösen megalkották Éden projektet. A magával ragadó installáció első része a Strandkert nevet viseli; az illumináló fatörzscsoport együttesen három vetítőfelületet alkot, és zárja ki a külvilágot.

design-miami-2016-04

A francia Laurence Dreyfus Chambres à Part designkoncepciója Amerikában a Design Miami keretein belül volt elsőként látható, és olyan alkotók, mint Jilian Mayer, Jorge Mayet, Ugo Rondinone, Tomas Saraceno, Olafur Eliassn és Hernan Bas munkái mellett kapott helyet.

// / 

fotók: wallpaper

Kéri Zoltán írása